Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Учтиви арести и белезници само в краен случай за данъчните измамници

23 Септември 2014 / 16:09:34  GRReporter
935 прочитания

Заместник-прокурорът от Върховния съд Никос Панделис издаде заповед за условията, при които властите ще задържат лица, имащи дългове към държавната хазна.

Прокуроската заповед бе издадена по повод протеста на една адвокатка срещу отношението към 80-годишен длъжник. Той се явил по собствена воля пред властите, за да бъде официално изслушан или съден по бързото производство, но въпреки протестите му полицаите му сложили белезници.

С настоящата заповед, изпратена до прокурорите в съдилищата от първа инстанция, апелативните сдилища, финансовите прокурори, но и до Гръцка полиция, Никос Панделис обръща внимание на компетентните органи, че полицаите ще трябва да използват белезници, само когато задържаните може да избягат или пък се съпротивляват.

Също така висшият заместник-прокурор посочва, че арестите по бързото производство трябва да се извършват като се взема предвид защитата на личната свобода и само когато съществуват сериозни причини за това.

Като се позовава на съответните нормативни актове, той отбелязва, че задържането в тези случаи трябва да се тълкува, като се има предвид, че според закона най-важна е защитата на личната свобода (член 6 от Конституцията на страната), а лишаването от нея трябва да става по изключение.

Никос Панделис напомня на полицейските власти, че те трябва да се отнасят с необходимото уважение при всеки арест, да използват сила, само когато това е необходимо и да избягват изрази, които накърняват достойнството на арестувания.

Заместник-прокурорът на Върховния съд подчертава още, че на практика длъжниците на хазната често биват уведомявани от съответните власти за данъчните си задължения и им се предоставя достатъчен срок за уреждането на делата им. Въпреки това за тези от тях, които нямат възможност да го направят или техните случаи не могат да бъдат уредени по друг начин и те се явяват доброволно в полицията, за да бъдат съдени по бързото производство, явно е, че липсват условията, които налагат, или пък оправдават закопчаването им с белезници.

Никос Панделис повтаря позициите в предходната заповед от 2011 за рационално използване на бързото производство в случаите на укриване на данъци в особено големи размери, и добавя, че съдебното производство и присъдите при тези нарушения не са самоцел, а средство за постигане на фискалните цели на държавата.

Освен това заместник-прокурорът посочва, че от тригодишното прилагане на З. 3943/2011 става ясно, че в повечето случаи на неплащане на установени дългове към хазната впоследствие се стига до отмяна на бързото производство. Това се случва защото под заплахата от арест уведомените за неуредените си финансови въпроси лица бързат да уредят дълга си. Както посочва и заместник-прокурорът обаче, проблемът се състои в това, че след плащането на една или две вноски длъжниците не продължават да изплащат дълга си и отново се превръщат в неизрядни длъжници към хазната. 

 

 

Категории: длъжници държавна хазна заместник прокурор Върховен съд арести данъчни измами
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus