Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Учредяват нова организация за превенция на детската престъпност

07 Януари 2010 / 17:01:03  GRReporter
2389 прочитания

Министърът на правосъдието Харис Кастанидис обяви учредяването на център за превенция на престъпни прояви, извършвани от малолетни и непълнолетни. Успоредно с това предвижда и изменения в наказателните мерки на децата.

При посещението на министър Кастанидис в детски дом в Пирея през ноември миналата година от министерството на правосъдието обявиха планирането на сформиране на национална мрежа за защита на деца в опасност, на деца, които са пренебрегнати и малтретирани и на деца, автори на престъпни прояви. В рамките на тази мрежа на свиканото с днешна дата съвещание министърът взе решението за стартирането на работата на новата организация заедно с омбудсмана на републиката Йоргос Каминис, неговият помощник, компетентен по въпросите по правата на детето и гръцката комисия на УНИЦЕФ.  

Следващата стъпка, която планира министерството на правосъдието в тази насока е да предложи проектозакон в парламента за учредяването на новото юридическо лице с идеална цел. Целите на новата институция ще бъдат да координира работата на детските домове и да организира инициативи за превенция на детската престъпност. Ще се работи за установяване на по-тясно сътрудничество със служби, образователни центрове, научни организации, неправителствени организации. Важно е и засилването на мерките свързани с поправянето на поведението на децата и контактите със семействата им. Ще се обърне повишено внимание на изготвянето и архивирането на точни статистически данни и ще се сформира механизъм за ефективно установяване на случаите на малтретиране на деца.

Категории: детска престъпностомбудсман детски дом
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus