Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Учредяват Greek Exports Awards

26 Февруари 2013 / 20:02:19  Виктория Миндова
808 прочитания

Наградите Greek Exports Awards са новата инициатива, която частни бизнесмени предприемат за стимулиране на експорта. “Трябва да дадем на всеки производител в Гърция куража, че може да стане износител”, заяви директорът на Ethnos Media SA Георгиос Узунис, който е и организатор на Greek Exports Awards. Той е убеден, че гръцката продукция може да е конкурентна и да има голям успех на международните пазари. Узунис признава, че в момента износителите са изправени пред много предизвикателства. Главно защото успехът на стоките в чужбина до голяма степен се свързва с доброто име на страната-производител (brand name на държавата).

Предприемачите знаят, че Гърция продължава да има ниска кредабилност навън поради финансовите трудности в икономиката, но въпреки това не смятат, че трябва да чакат “по-светли” временна, за да потърсят нови бизнес възможности в чужбина.

Намалената покупателна способност в страната и сривът на търсенето на местния пазар кара много предприемачи да търсят реализация на стоката си в чужбина. Според данните на Съюза на дипломатическия служители и търговските аташета през 2012 молбите за съдействие на гръцки фирми, които искат да изнасят са стигнали почти 16 хиляди за разлика от 2011, през която техния брой е бил по-малко от 12 хиляди. Георгиос Узунис каза, че наградите за най-добри постижения в експорта ще се проведат в рамките на тридневен бизнес форум.

Отличията са разделени на категории, като първата награда е за износител на годината “IASON: Premier Greek Exports Award 2013”. Тя ще се даде на голяма компания с висок оборот и голям обем на реализирана в чужбина продукция. Втората категория в наградите ще почете най-ефективния търговски аташе от Съюза на дипломатите на Гърция, който е подпомогнал най-динамично разширяването на търговския интерес на страната. В третата  категория ще се отличи водещия за 2013 износител на гръцки продукти. Следват 12 по-малки награди разделени по сектори, които ще обхванат целия спектър на стопанския живот на страната и ще включват по-малки компании.

На самия форум ще се проведат 400 срещи между предприемачи от Гърция и чужбина, на които ще могат да се договорят реални сделки. “Участието в едно подобно събитие струва много по-малко на предприемачите, отколкото те самите да отидат до страната, в която желаят да изнасят и сами да търсят път към евентуални купувачи”, поясни Узунис. На форума ще присъстват бизнесмени заинтересовани от гръцките стоки от страни като Обединеното кралство, Швеция, Австрия, Германия, Албания, Италия, Македония, Ливан, Полша, Франция и Русия. Записванията за участие ще се приемат до 11 март тази година. Форумът ще се проведе между 28-30 март.

Категории: ИкономикаКомпании износ Гърция криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus