Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Убиха журналист, разследващ скандала Siemens

19 Юли 2010 / 07:07:53  GRReporter
2510 прочитания

Директорът на радиостанция “Тема 98,9” и на електронния блог “Троктико” Сократис Голиас бе хладнокръвно застрелян от упор пред дома си в атинското предградие Илиуполис в 5,20 часа тази сутрин.

37-годишният Сократис Голиас не бе известен на широката публика в Гърция, но името му бе добре познато на журналистическата колегия. Той е дългогодишен сътрудник на Макис Триандафилопулос, най-добрия гръцки разследващ журналист. За първи път стана център на медийния интерес през 2008 година, когато напусна със скандал екипа на Триандафилопулос. Причината бяха разногласията им дали да публикуват снимки, доказващи интимна връзка на гръцки политик  с негова подчинена. 

За втори път Сократис Голиас си осигури място във водещите новини преди около 6 месеца, когато бе арестуван по обвинение в клевета за това, че твърдял в блога си, че друг сътрудник на Триандафилопулос, Георгиос Псарас е бил изпълнителен директор на фирмата “Telepassport”, за която се смята, че е осъществявала движенията на парите от черната каса на Siemens. Тогава се оказа, че става дума за съвпадение на фамилното име, Георгиос Псарас заведе дело срещу Голиас, който бе арестуван пак в ранни доби и отведен от дома си, за да бъде изправен пред прокурор. Тогава полицията конфискува и компютрите на блога “Троктико”.
    Дали убийството на Сократис Голиас има нещо общо със скандала Siemens все още не се знае, полицията все още разследва мотивите за убийството. Съпругата на журналиста е в шок и не е в състояние да даде показания. Убитият е баща на 2-годишно детенце, а съпругата му е бременна с второ дете. Интересна подробност е, че телевизия Алтер, в която е работил Сократис Голиас и в която и до момента работи Макис Триандафилопулос на три пъти бе обект на терористични нападения в последните години, за щастие без човешки жертви.
    Убийците са били двама или трима и са били преоблечени като полицаи. Позвънили са на входната врата с аргумента, че някой се е опитал да открадне колата и мотоциклета на журналиста. Когато Сократис Голиас отворил вратата те изстреляли в него 5 патрона. Смъртта настъпила моментално. Убийството е поето от Служба “Сигурност” в областта Атики и от Службата за борба с тероризма. Според официалната информация от полицията оръжието, с което е бил убит Голиас е същото, с което бе нападнато полицейското управление в Коридалос. Тогава отговорност за атентата пое терористичната организация Секта на революционерите.

Категории: Сократис Голиас убийствоКриминална хроника
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus