Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Убиха кипърски медиен бос

12 Януари 2010 / 10:01:09  GRReporter
1749 прочитания

Кипърското общество и кипърските медии са в шок от убийството на директора на най-големия медиен кипърски холдинг ДИАС, към който принадлежи и кипърският телевизионен канал СИГМА и ежедневникът СИМЕРИНИ. Все още няма информация за мотивите за убийството.

Трагичният инцидент е станал снощи в столицата Никозия. Към 08:45 ч. двама души изчакали Андис Хадзикостис пред дома му, намиращ се в близост до сградата на американското посолство. Единият от убийците приближил жертвата в момента, в който той излязъл от автомобила си и отправил към него два изстрела. Смъртта е настъпила мигновено.

 Говорителят на полицията съобщи, че убийците са стреляли отблизо, вероятно с ловджийско оръжие, тъй като на мястото не са открити гилзи. Навярно единият от извършителите е чакал пред дома му, а другият е чакал наблизо с мощен мотор, с който и избягали по черен път. Съседи на Хадзикостис са станали свидетели на действията на убийците, но не успели да видят лицата им, тъй като носели моторни каски. На мястото се намират спецполицаи и съдебни лекари. Районът на местопрестъплението е отцепен, има засилено полицейско присъствие. Според непотвърдена информация в момента на убийството в дома на жертвата е била неговата съпруга. Двамата сключили брак преди два месеца.

На мястото малко след новината са пристигнали политици и министри, както и председателят на кипърския парламент Мариос Кароян. Местните политици коментираха нападението като атака срещу демокрацията. Председателят на парламента съобщи за опити за дестабилизация. “Заприличали сме на джунгла”, каза Кароян. С нескрито вълнение журналисти на канала Сигма съобщиха трагичната новина и говориха за «гангстерско убийство». Днешният брой на вестник Симерини излезе с портретна снимка на жертвата и вълнуващи думи на главния редактор, който описва Хадзикостис като човек пълен с енергия и желание за работа, даващ шанс на много млади хора. Според вестника убийството на Хадзикостис идва в труден и кризисен за страната момент, в който гражданите са притеснени за развитието й. Политици говорят за поврат в Кипърския въпрос.

Убийството на Хадзикостис следва поредица от други инциденти и събития в страната, които занимават силно кипърското общество в последно време – кражбата на тленните останки на бившия кипърски президент Тасос Пападопулос, изтръгването на гръцкото знаме от гроба му и свалянето и изгарянето на гръцки и кипърски флагове от гробището в Лимасол. «Изглежда убийството на Андис Хадзикостис цели разпалването на страсти и омраза. Може би в създаването на ненормални условия и условия на тероризъм», съобщава Симерини и продължава: «Убийството на Андис е и удар срещу свободния израз, нашия и гражданския».

41-годишният Андис Хадзикостис е по-малкият от двамата синове на собственика на холдинга ДИАС Костис Хадзикостис. Следвал е икономика и политически науки в университета в Саутхямптън и е работил като бизнес-съветник в Германия и финансов анализатор в Европейския съюз преди да се завърне в родината си през 1995г. Андис Хадзикостис е един от най-силните медийни предприемачи на острова. Известно е и дългогодишното му приятелство с певицата Ана Виси, с която си е сътрудничил и по отношение на мениджмънта и организирането на концертите й. Баща му Костис Хадзикостис е собственик на телевизионния канал Сигма, вестник Симерини и Радио прото. Костис Хадзикостис е и известен инвеститор в най-различни сектори. Счита се, че предприемачът има силно влияние върху политическите програми на Кипър. На референдума през 2004 г. холдинга на Хадзикостис последва линията на „Не” –то на плана Анан. Според в-к „Фимес” много хора свързват убийството на Андис Хадзикостис с позицията му по Кипърския въпрос. Според други става дума за провокация срещу опитите за разрешаването на Кипърския въпрос. Във форуми в Интернет пък се появи информация, че холдингът се готвел да инвестира в окупираните територии на Кипър.

Категории: Андис ХадзикостисмедииубийствоКипър
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus