Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Тютюнопроизводителите навлизат в търговията на едро

30 Май 2013 / 20:05:20  Виктория Миндова
1168 прочитания

“Гръцкото общество в жертвоприношение на международните корпорации” беше платното, което опъна Федерацията на търговците на едро на цигари пред сградата на Комисията по конкуренция този четвъртък. Във вече сравнително спокойните политически и икономически води на Гърция, този лозунг привлече вниманието на GRReporter и решихме да проучим проблема.

Оказа се, че от началото на юни тютюнопроизводителите ограничават броя на доставчиците си на едро за районите на Атика, Пирея, Солун и Патра, които са едни от най-силните пазари в страната. Досега складовете на територията на Гърция отговаряха за снабдяването с цигари на търговската верига на дребно.

Подобно на много други преди тях, недоволните търговци, които остават извън мрежата на разпространение се вдигнаха на протест в Атина с черни знамена и недоволство. “Ние сме здрави предприятия. Плащаме си данъците и социалните осигуровки. Сега ще ни принудят да прекратим дейност. Няма да загубим само ние, но и държавата”, оплакаха се пред гръцките медии потърпевшите.

На пръв поглед случаят изглежда като умишлено създаване на монополни структури в доставките на едро. По-малко представители на сектора ще имат по-голям дял на пазара и по-голяма печалба. Свързахме се с Комисията по конкуренция, която по-рано през деня се беше срещнала със засегнатите търговци да ни даде своята гледна точка по възникналия проблем.

“Става въпрос за междуфирмени договорености, в които държавата не може да се намесва. Разбираме проблема на протестиращите, които искат да защитят интереса си (търговците на едро, които не влизат в новия договор за разпространение на цигари-б.а.), но ние като организация можем да се намесим само в случаите, когато има опасност за нарушение на публичния интерес. Не можем да вземаме страна, когато се смята, че има за опасност за нарушение на отделни бизнес или частни интереси”, заявиха от Комисията по конкуренцията.

С други думи решението на тютюнопроизводителите да ограничат фирмите, с които работят не нарушава нито принципите на свободния пазар, нито на правилата за спазване на конкуренцията или пък интереса на крайния потребител, бяха категорични специалистите.

Това се потвърждава от факта, че цените за крайния потребител няма да се променят. Цените на цигарите и на тютюневите изделия, както нивото на печалбата по различните звена на търговската верига се регулират всяка година от министерството на финансите. Това означава, че промяната на структурата на търговската мрежа не може да повиши спекулативно цената на продукта. От друга страна намесата на държавата в решението на отделни частни фирми с кой може да правят бизнес влиза в пълно противоречие с принципите на свободната икономика и конкурентоспособността.

Не на последно място от Комисията по конкуренция изказаха недоволство, че Федерацията на търговците на едро на цигари не е предупредила за внезапния протест, който беше организиран.

“Не беше нужно да блокират входа на агенцията два дни преди закона да влезе в сила”, казват от комисията. Те поясниха, че промяната е била известна още от миналата година. "Врати ни са отворени за всички граждани и организации, които смятат, че правилата на конкуренцията ще бъдат нарушени и Можеше още преди месеци да разгледаме въпроса. Истината е, че няма правно основание Комисията по конкуренция да се намеси в конкретния случай. Разбираме желанието на протестиращите да привлекат общественото внимание към проблема си, но можеше да се направи по начин”, коментират протеста.

Проблем има – търговците на дребно

След като Комисията по конкуренцията успя да ни обясни, защото исканията на собствениците на складове за цигари не са състоятелни, решихме да се обърнем другата засегната страна в процеса на пазарната реорганизация – обикновените продавачи на цигари. Хората, които изкарват между осем и десет часа в една будка за дреболии и разчитат главно на тютюневите продукти, за да изкарат месеца.

“Научих за промяната наскоро, след като моят снабдител ми каза, че вече ще доставя само един вид цигари. Останалите трябва да ги търся от други складове”, каза пред GRReporter Никос, който работи в будка за продажба на вестници и цигари (περίπτερο) в северните предградия на Атина.

Тютюнопроизводителите навлизат в дистрибуцията на едро и слагат свои правила на играта. Различните марки цигари ще трябва да се поръчват от двама или трима различни доставчици, което ще утежни процедурата.

По-големият проблем обаче е липсата на свободни средства, за да се поддържа дейността. Досега Никос е давал поръчки на доставчика си на едро всеки ден. Когато не е имал пълната сума, за да покрие поръчката, доставчикът го е чакал поне няколко дни, за да се издължи. Сега новите снабдители ще приемат поръчки четири пъти в седмицата и ще искат цялата сума предварително, за да направят доставка.

“След задълбочаването на кризата и увеличаването на акциза, хората започнаха да купуват по-евтини цигари. Оборотът падна, а печалбата за търговците на дребно на кутия цигари беше намалена от 8% на 3%”, обяснява младежът. Подобно на много други малки бизнеси, собствениците на будки не разполагат с почти никакви пари в брой и предплащането на поръчките ще затрудни допълнително зареждането. Много марки от рафтовете по райони ще изчезнат, защото тяхната продажба на дребно може да се окаже нерентабилна.

Според първоначалните данни промяната на пазара може да доведе до оптимизиране на печалбата на тютюнопроизводителите, но от играта излизат около 100 склада на едро и се очакват да затворят още поне 1000 обекта за търговия на дребно. Въпреки, че всички знаем вредите от пушенето, то остава сладък грях за много от нас, а на държавата носи стотици милиони евро от данъци и такси.

Категории: ИкономикаПазари цигари тютюнопроизводители Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus