Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Твърдоглавата Гърция реши да каже "не" на кредиторите

21 Ноември 2013 / 08:11:13  GRReporter
1429 прочитания

Тъмни облаци надвиснаха над икономическия екип на Андонис Самарас, който не успя да постигне споразумение с представителите на кредиторите. Пол Томсън от Международния валутен фонд, Матиас Морц от Европейската комисия и Клаус Мазух от Европейската централна банка отпътуват днес от Атина, за да докладват на началниците си, че гръцките аргументи за бюджет 2014 не са били убедителни. Според представителите на кредиторите в бюджета за следващата година ще има дупка между 1,9 и 2,9 милиарда евро. Също днес финансовият министър Янис Стурнарас внася за обсъждане в парламента проектобюджета на страната, в който според правителството има 700 милиона евро излишък. Именно върху тези цифри е голямото различие между кредиторите и правителството на Самарас.
    През изминалите седмици представителите на кредиторите имаха множество срещи с финансовия министър Янис Стурнарас, с министъра на развитието Костис Хадзидакис, с министъра на държавната администрация Кириакос Мицотакис, с министъра на заетостта Янис Вруцас, с управителя на Банката на Гърция Георгиос Провопулос. Имаше много сигнали, че преговорите не вървят, докато се стигна до последното заседание на Eurogroup, където и президентът й Джерон Диселблум, и финансовият комисар Оли Рен показаха явно неудоволетворение от напредъка на Гърция. Представителите на кредиторите се върнаха в Атина и продължиха преговорите, но споразумение не беше постигнато.
    Източник от министерството на финансите е съобщил на Атинската осведомителна агенция АПЕ, че кредиторите не настояват за намаляване на заплати и пенсии и за увеличаване на данъците, а за по-решителни съкращения на служителите в държавния сектор, закриване на губещите военни предприятия, по-смела приватизация и по-бързи структурни реформи.
    Междувременно Сметната палата на Гърция съобщи, че държавният дълг на страната е нарастнал с 18,4 милиарда евро в сравнение със същия период на годината на 2012. Въпреки двете орязвания на дълга към частните кредитори, известни като PSI и PSI+, гръцкият външен дълг продължава да расте и това се очертава като проблем, който ще избухне със закъснение. В момента дългът е 321,4 милиарда евро или 175,9 на сто от БВП на Гърция. От Сметната палата припомнят, че в следващите 5 години изтича падежът на няколко групи държавни облигации и други видове ценни книжа, които Гърция също ще трябва да изплати, ако иска да избегне държавния фалит.

С такъв товар в кошницата си заминава за Берлин утре, петък, премиерът Андонис Самарас, където ще се срещне с германския канцлер Ангела Меркел. Студен душ за гръцкото правителство бяха вчерашните изявления на Стефан Зайберт, говортел на Ангела Меркел, който каза, че “става дума за посещение за информиране, а не за преговаряне”. И за да е съвсем ясен какво има предвид допълни: “Казвам това в случай, че има погрешни очаквания”.

Категории: кредитори гръцки дълг преговори надзорна тройка Янис Стурнарас Андонис Самарас облигации
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus