Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Тузарски партита на корабни магнати в Атина по време на криза

17 Юни 2010 / 10:06:12  GRReporter
2964 прочитания

Мегистаните-собственици на корабни компании с предизвикателните партита, на които се леят коктейли и се разнасят щедро суши и морски дарове демонстрират, че икономическата криза и строгите мерки важат само за служителите, но тях-богаташите не ги засягат. Защото както казват в интервю за Financial Times озаглавено „Партитата на мегистаните, докато Гърция издъхва” могат да изтеглят компаниите си само за няколко минути от Атина.

В момент когато гръцкото правителство обяви строги мерки, които всекидневно тласкат милиони души да изпитват непрекъснат стрес за бъдещето, страх за работното си място и уволнения, богаташите намериха поредния повод да отпразнуват благосъстоянието си по време на морското изложение „Посейдония 2010”.

Преди да бъдат публикувани снимките и историята за сватбеното тържество на борда на историческия кораб „Авероф”, репортер от Financial Times описа двата паралелни светове: „По време на тузарските партита в околностите на Атина през изминалата седмица, би било лесно да забравиш, че Гърция се намира в жестока икономическа криза. Но тържествата по време на „Посейдония 2010„ – най-голямата среща на корабни мегистани, която се организира през две години, няма нищо общо със случващото се в Гърция, по-скоро се почувствах, че се намирам на МАрс” описва Робърт Райт в кореспонденция от Атина.

„Корабните магнати от Гърция, които притежават кораби и са първи в света, отпразнуваха отминаването на кризата в корабоплаването, която допреди година можеше да доведе много от тях до фалит. Мегистаните се потупваха приятелски по рамото в ранните часове на сутринта, след като бяха погълнати огромни количества коктейли, суши, морски дарове и телешко месо.” Репортерът на Файненшъл Таймс разказва, че най-много гости е имало по време на партитата в хотел Астера Палас, който е свръх-луксозен комплекс на морския бряг в средата на борова горичка – добре предпазен от демонстрантите и от учителите, които са станали символи на кризата в Гърция.

„Това е един паралелен свят” обяснява Янис Ливерис, президент на Ocean Freight със седлаище в Ню Йорк. Въпросът е доколко кризата в Гърция ще доведе до сблъсък тези два свята и как ще отреагират корабните магнати, ако техните доходи трябва да бъдат орязани?! Да отбелеижим, че основно гръцките собственици на кораби пренасят продукти и петрол и оживяха заради издържливостта на китайската икономика. Повечето от тях извършват банковите си обмени и товарите в Лондон, а компаниите им се намират в Ню Йорк или в други точки на света, отбелязва Робърт Райт. Някои от тях имат малък офис в Гърция и затова не ги засяга особено, ако правителството реши да им обложи печалбите с данъци.

Евангелос Маринакис заяви за гръцката телевизия, че неговото седалище е на пристанище Пиреа, но компаниите му имат офиси в Лондон, Русия, Сингапур, Филипините и Румъния. „За нас да преместим дейността си извън Гърция е въпрос е на няколко минути” каза г-н Маринакис. Според собственикът на Paragon Shipping г-н Михалис Бодуроглу со голяма степен успехът на гръцкия капитал, който идва от морска търговия, се дължи на независимостта му от правителството. Въпреки че отбелязват трудностите заради бюрокрацията на гръцките собственици на кораби им харесва климата в Гърция и живота и го предпочитат пред алтернативата да бъдат в Кипър, Малта, Монако или Швейцария. „Но ако е необходимо ще се преместим другаде”, отбелязва Георгиос Иконому.

Според магнатите социалистическото правителство ги е подразнило, че е закрило Министерство на корабоплаването, което са използвали за координация на политиката в бранша. Но въпреки това гръцките правителства не клонят към олагането с данъци на собствениците на кораби и не показват, че ще прибегнат към отнемане на имотите им. Тяхната позиция е защитена от конституцията вече повече от 40 години чрез гласувани облекчения при плащането на данъци, подчертава г-н Иконому за Файненшъл Таймс. Статията на икономическия таблоид приключва със заключението, че е явно, че паралелните светове на светските партита от една страна и на обеднелите гърци от друга ще продължат да съществуват без допирни точки.

По материали на вестник Имерисия

Категории: АктуалноОбществосветски партита корабни магнати икономическа криза бедност данъци
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus