Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Турски и руски флот във водите на Кипър

20 Октомври 2014 / 10:10:17  GRReporter
1419 прочитания

Турският сеизмичен кораб „Барбарос” е навлязъл в кипърската изключителна икономическа зона в 06:30 тази сутрин. Около него плават други два кораба, чиято задача е да му съдействат по време на мисията, съобщиха кипърски и гръцки медии.

Кипърският министър на отбраната Христофорос Фокаидис потвърди информацията пред кипърската държавна телевизия.

Екипажът на „Барбарос” е получил заповед от турското правителство да проведе изследвания с цел да открие наличието на въглеводороди в регион в открито море около острова. В региона, но на разстояние в посока югоизток вече се намира фрегата на турския военен флот, която наблюдава сондажните работи на консорциума ENI-Kogas. Те се провеждат на разстояние от 5 морски мили от парцел 9 на кипърската изключителна икономическа зона. Според гръцкото издание „То вима” от 20 октомври до 30 декември Анкара е „ангажирала” различни региони от кипърската изключителна икономическа зона, за да проведе сеизмични сондажи там.

В същото време Русия започва мащабни военни учения в Източното Средиземноморие на площ от 800 квадратни мили, която съвпада с „ангажирания” от Турция регион. Учението се очаква да завърши на 23 октомври. То ще включва и изстрелване на ракети от военните кораби.

Ден след края на руското учение в съседен регион ще започне съвместно военно – въздушно учение, в което ще участват кипърски и израелски самолети.

Сеизмичните изследвания и военните учения около Кипър се организират само пет дни преди началото на преговорите за решаването на Кипърския въпрос.

Още в неделя кипърският президент Никос Анастасиадис заяви, че няма намерение да участва в „диалог между глухи”. Той допълни, че ще застане зад това решение въпреки че е получател на съвети от различни страни да поднови преговорите с кипърските турци.

Според Анастасиадис „неприемливата провокация на Турция да ангажира регион в изключителната икономическа зона на Кипър не само нарушава международното право, но и опровергава всички, които са повярвали в уверенията на Анкара, че ще има съществен принос в опита за решаване на Кипърския въпрос”.

Както съобщават кипърски медии, въпросът се следи от Националния съвет на страната, който заседава от 10:00 под председателството на Анастасиадис. Дискусията се очаква да се концентрира в начините, по които Кипър ще отвърне на действията на Турция. В публикации в кипърски медии се посочва, че Никозия следи тясно събитията и ги обсъжда с различни други държави. Говорителят на кипърското правителство Никос Христодулидис е заявил, че при необходимост заседанието ще продължи и във вторник.

Заслужава да се отбележи, че Гърция е предала протестна нота на турския посланик в Атина за действията на страната му в Кипър. Паралелно с това гръцкият премиер Андонис Самарас ще посети Кипър на 7 ноември на път към Кайро, където на 9 ноември ще се проведе тридневната среща на високо равнище между Гърция, Кипър и Египет.

Категории: Политика Кипър изключителна икономическа зона турски кораб сеизмични проучвания руско военно учение Гърция Израел
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus