Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Туристическият оборот намаля с 1 милиард

24 Октомври 2009 / 10:10:28  GRReporter
1547 прочитания

Виктория Миндова

Туристическият оборот в Гърция драстично пада с 1 милиард евро. С други думи намалението спрямо миналата 2008 година е с 16%. Това е част от резултатите от проучването, направено между десет хиляди хотелиери из цялата страна. Изследването е извършено от консултантската компания GBR Consultants по молба на Гръцката хотелиерска камара. Данните за 2008 година сочат голям възход на туристическата активност, с краен общ резултат в размер на 150 – 200 млрд. евро. Независимо от успеха на градските хотели, които в последното тримесечие отбелязват напредък, миналогодишните показатели са недостижима цел в края на тази туристическа година. В най – добрия случай се очаква общата печалба от туризма да спадне с 13,5%.

“Особенно тежка се очертава 2010”, заяви Адреас Андреадис, директор на Гръцката хотелиерска камара, пред журналисти в навечерието на откриването на Международнатото туристическо изложение, което ще се проведе в Солун от 29 октомври до 1 ноември тази година, като част от Хелекспо. Спадът в областа на туризма се дължи на обясними причини – понижаване стойността на долара и лирата, както и с 20% по – евтините дестинации, които предлагат Египет и Турция. Относителното увеличение на посетители от страни като България, Румъния и Сърбия, не може да компенсира намаления туристически поток от основни страни като Германия и Великобритания.

Адреас Андреадис обърна внимание, че приходите от туризма в държавата представляват 18% от БВП, а туристическите дружества са заели само 6% от всички отпуснати бизнес кредити. По този повод директорът на камарата призовава търговските банки да подпомогнат за съживяването на този важен клон на гръцката икономика като създадат на специални програми за финансиране и развитие в бъдеще.

По отношение на встъпването на власт на новото управление Андреадис подчета, че новото правителство и по – точно съответното министерството, трябва да отдаде голяма важност на проблемите на туризма и да приложи незабавни действия за предотвратяването на една още по–тежка 2010 година.

Категории: спад в туристическия оборотИкономика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus