Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Турция разреши на Вартоломей да отслужи патриаршеска света литургия в манастир под нейна юрисдикция

15 Август 2010 / 17:08:37  GRReporter
3051 прочитания

Анастасия Балездрова
    Възпята в песни и пазена в сърцата на понтийските гърци е Панагия Сумела (Богородица Сумела). Всяка година на Успение Богородично те се стичат с хиляди в едноименния манастир в склоновете на планината Вермио, в северозападната част на Гърция, където иконата й се съхранява и излага на публично поклонение.
    Тази година обаче те буквално заляха планината Мела, близо до турския град Трабзон. В оригиналния исторически манастир, чието име означава „При Мела” (Ис ту Мела – Су Мела) днес беше отслужена патриаршеска света литургия от Вселенския Патриарх Вартоломей, за пръв път след 88 години. От много рано сутринта потокът от богомолци плъзна по склоновете на планината, а по пътеките понтийци с традиционните лири в ръце пееха песни.
    В патриаршеската литургия, която протече в атмосфера на духовно смирение  и на силно вълнение участваха и митрополитът на Драма Павлос, понтиец по произход и епискон Тихон, представител на Московската патриаршия. В речта си след края на богослужението Вселенският Патриарх характеризира днешното поклонение като „огромно религиозно и историческо събитие”, изяви надеждата си Богородица Сумела „да гарантира по-добри дни за народите на Гърция и Турция” и произнесе послание и на турски език.
    Литургията протече под много строги мерки за сигурност, които турските власти предприеха, за да бъдат избегнати провокативни действия. Литургията бе отслужена в двора на храма поради ограничената му вместимост. Но, дори и така, само 500 души, които бяха получили специални покани успяха да влязат в двора. Хилядите останали поклонници гледаха литургията на огромни екрани, които бяха поставени на много места. Половината от поканите бяха раздадени от Вселенската Патриаршия, а останалите – от Иван Савидис, председател на Международната Конфедерация на Понтийските Гърци, координатор на 5-я район на Съвета на гърците в чужбина и депутат в руската Дума, който организира пътуването на поклонниците от Русия.
    Турското правителство прие искането на Вселенския Патриарх Вартоломей и даде разрешението си да бъде отслужвано свободно християнско богослужение в манастира, който иначе функционира като музей. Откликът на понтийците както от Гърция, Русия и бившите съветски републики, така и от всички краища на света бе огромен. Според местните институции през последните седмици са били резервирани всички хотелски стаи в радиус на 150 км. от манастира, а по думите на представителите на понтийските дружества, броят на поклонниците е 5.000 – 6.000, дори и 10.000 души. До момента никой не се ангажира с конкретни цифри. На някои от екскурзиантите се е наложило да отседнат в градове, които се намират на стотици километри от Трабзон, а голяма част са пътували от Истанбул към манастира от ранни зори. Кметът на най-близкото до манастира село Мачка, Ертугрул Генч призова жителите „да отворят вратите си и да приемат в къщите си християните поклонници”. За вечерта на празника е програмирана официална вечеря (ифтар софрасъ) за гостите, между които са и членове на гръцки понтийски дружества. От своя страна, Вселенската Патриаршия и понтийските обединения отправиха препоръки към поклонниците да избягват обедите на публични места, тъй като от няколко дни започна свещенният за мюсюлманите пост Рамазан, за да бъде избегнат и най-малкият жест, който би могъл да бъде приет като предивикателство към религиозното чувство на местното население. Така или иначе, по традиция, на 15-ти август манастирът е посещаван и от много от местните мюсюлмани, които вярват в чудодейните свойства на извора, който блика от гранитните скали, върху които е построен.
    Историческият манастир „Панагия Сумела” е съграден в края на IV-ти в. От атинските монаси Варнавас и Софрониос върху скалите на планината Мела, на височина 1.063 м. Църковната традиция твърди, че иконата на Богородица е нарисувана от св. апостол евангелист Лука. В първите векове от създаването си е била известна като „Атиниотиса” и според преданието е била пренесена от ангели в манастира, където е била поставена на видно място в ъгъла, около който е построен храмът. След обмяната на населения между Гърция и Турция през 1923 г. манастирът е изоставен. Междувременно, през 1930 г. в Анкара е подписана историческата спогодба за приятелство между Гърция и Турция от правителствата на Елефтериос Венизелос и Исмет Инону. След посещението на Инону в Атина през 1931 г. е позволено на бивш монах на светата обител в планината Мела да я посети, придружен от турски полицаи, и да вземе иконата на Богородица заедно с други свети реликви, които са били скрити в параклиса „Света Варвара”, на няколко километра от манастира. Иконата е донесена в Гърция през октомври 1931 г., пазена е за 20 години във Византийския музей в Атина и след построяването на манастира в склоновете на планината Вермио през 1951-52 г., е пренесена там.

Категории: Богородица Сумела Вселенски Патриарх ВартоломейПолитикаИстория
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus