Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Турция освободи бившия директор на Пощенската каса

04 Февруари 2014 / 13:02:30  GRReporter
667 прочитания

Турските власти освободиха без ограничителни условия бившия изпълнителен директор на Пощенската каса Ангелос Филипидис.

Според източници, има проблем с втората заповед за арест, тъй като тя е издадена от гръцките власти, докато Филипидис се е намирал в турски затвор.

Във всеки случай първата заповед за арест бе определена от турския съд като незаконна, с мотива, че не е започнало делото му в Гърция. Така съдът прецени, че бившият директор трябва да бъде освободен.

И сега това, което остава е да бъде завършена процедурата и по втората заповед за арест, и Филипидис да се яви пред съдебните власти в Гърция. Засега не е ясно дали втората заповед ще бъде последвана от нов арест, или Ангелос Филипидис ще трябва да изчака заповедта да бъде разгледана от турския съд, без да има възможност да напусне Турция.

Трябва да се отбележи обаче, че след решението на турския съд бившият директор да бъде освободен, прокурорът по екстрадициите Янис Ангелис изпрати ново искане задържаният да остане в ареста въз основа на втората заповед за арест, издадена срещу него за злоупотреби при отпускането на лоши кредити от Пощенската каса.

Съдът е преценил, че Филипидис, който бе задържан от турските власти на 11 януари в хотела му в Истанбул, въз основа на международна заповед за арест, не може да бъде предаден на гръцките власти, тъй като «не са налице условията на Европейската конвенция за екстрадиция».

Също така според изтекла вчера информация е станало ясно, че освен ако не се случи нещо непредвидено, днес би трябвало да мине делото в Турция срещу бившия директор на Пощенската каса, и следователно екстрадирането му в Гърция се очаква да се осъществи в следващите дни.

Ако не беше проблемът с  втората заповед за арест срещу Филипидис, екстрадицията му би трябвало да се осъществи в рамките на 48 часа след приключване на делото срещу него.

 

 

Категории: бивш шеф на Пощенската каса Ангелос Филипидис дело арест
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus