Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Турците завладяват Солун

30 Юли 2014 / 10:07:53  GRReporter
2379 прочитания

Впечатляват се от пълнените калмари, купуват купища магнитчета с Бялата кула, правят опашка пред къщата на Кемал Ататюрк, оплкават се от чая, търсят рибни таверни с “дребна пържена риба”, искат да опитат баница с кайма и да се запознаят с … Янис Бутарис.

Това е профилът на турските туристи, стотици от които напоследък посещават Солун, използвайки ваканцията и празника Рамазан. Над 3500 туристи от Турция се очакват до края на седмицата, а полетите на Turkish Airlines (по два всеки ден) са 100% запълнени.

Доволни сме, защото това е резултат от политиката на общината и на Янис Бутарис лично, започната преди 3 години, да покажем на турците, че Солун е град приятелски и отворен към съседите. Потокът от туристи е от полза за хотелите, ресторантите, за пазара като цяло. Няма от какво да се плаши от турците, само полза имаме от тях, и дано се увеличат” казва за вестник Етнос съветникът по туризма и публичните връзки в солунската община Спирос Пенгас. Според данните на хотелиерите през 2013 80 000 турци са посетили Солун- без да се смятат онези, които не са пренощували, а през 2014 само през първата половина са се увеличили с 20%.

Потокът ще продължи и през есента заради многото почивни дни в Турция

На входа на къщата на Кемал Ататюрк, където има музей, всекиденвно има опашки. Входът е свободен, посетителите просто се записват. Вътре има мебели от онази епоха, снимки и негови лични вещи, а на последния етаж е обзаведената стая, където Ататюрк се е родил през 1881. Музеят работи след реставрация от миналия август. Тази година работи от май и не успява да приеме всички желаещи. Там има служители, които говоят турски език и отговарят на въпросите на посетителите, а указателните табели и текстовете са на гръцки и на турски.

Стотици туристи, турци и други мюсюлмани, се поклониха в понеделник в джамията Гени Дзами, предоставена им за трета поредна им предоставя общината, заради религиозния им празник. “Целта е да се улеснят мюсюлманите-жители и гости на града да отпразнуват края на постите за Рамазан” каза Пенгас.

Семейство Тургут ще посетят и Метеора, Атина, остров Хиос

Семейството на Челик Тургут е дошло със самолет от Истанбул, и след Солун ще посетят с автобус Метеора, Атина и остров Хиос, откъдето ще се върнат в Измир през Чешме. Челик, жена му Сибел и синовете му Юсуф и Ахмет (на 9 и 5 години), са се разходили пеша през целия град. “Аз съм идвал, но семейството ми не е и сметнах, че трябва да видят колкото е възможно повече” казва Челик и обяснява избора им да посетят Метеора “Това е един религиозен паметник, искаме много да го видим”. Бог е един и живее навсякъде. На снимките изглежда впечатляващо, надявам се и от близо да е така”.

Собствениците на магазини около турското консулство, където се намира музеят на Кемал се радват на клиентите и държат магазините отворени до късно вечер.

Умут и Шулет не харесаха чая в едно кафене до музея на Кемал, но се впечатлиха от пълнения калмар в една таверна в Никити на Халкидики

Тези дни има много турци, но идват и други туристи- българи, сърби, немци, дори и гърци, които искат да видят къщата на Кемал” казва Йоана Гани, собственичка на бизнес в района.

Турците купуват кипища магнитчета, както и малки сувенири, а много от тях посещават шопинг центровете в централната част на града. Собствениците на кафенета в района на църквата Свети Димитър са добавили и турски чай в менюто, но туристите не го харесват особено. “Не ни допада на вкус, но това е естествено. И на вас няма да ви хареса фрапето в Анкара” казва Умут, инженер от турската столица, който е в Солун с жена си Шулет, и за разлика от чая говори с най-добри думи за пълнениея калмар, който са опитали в таверна в Никити.

Тъй като в Турция ядем много месо и пикантни мезета, тук си избрахме морски дарове и много ни харесаха” казва Шулет, показвайки рецептата, получена от готвача на заведението.

Категории: Солун турски туристи ваканция музей на Кемал Ататюрк
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus