Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Търсят законни мерки срещу Златна зора

20 Септември 2013 / 10:09:32  GRReporter
1141 прочитания

Определянето на Златна зора като престъпна организация и разглеждането на всички нападения, в които са замесени нейни членове по смисъла на закона срещу тероризма поиска министърът на обществения ред Никос Дендиас в писмо до прокурора на Върховния съд.

Към писмото си той приложи досъдебните преписки за общо 32 такива случая, които според полицията представляват постоянни действия на престъпна организация. По тази причина министърът призова те да бъдат разгледани през призмата на член 187 от Наказателния кодекс, който съдържа дефиницията за съставяне на престъпна организация и съответните наказания. По този начин действията на членовете на Златна зора, които досега са в степен наказуеми провинения автоматично ще се превърнат в углавни престъпления. А това ще позволи да бъдат арестувани извършителите на престъпленията и техните подбудители.

В някои от нападенията, 13 от които са били направени в област Атика и 19 – в останалата част на Гърция са замесени и депутати от Златна зора. За тях ще бъде задействана предвидената от конституцията процедура. Според министъра така „срещу всички тях ще започне съдебно гонение и по този начин ще бъде преустановена дейността на партията”. По този начин правителството възнамерява да разтури неонацистката Златна зора на практика, след като в гръцката конституция не се предвижда обявяването на политическа партия като незаконна.

Според източници от министерството в последно време в различни региони на Гърция са регистрирани много нападения и случаи на насилие, чиито извършители са свързани със Златна зора. В повечето случаи става дума за нападения срещу чужденци, а нападателите са носели отличителни знаци на неонацистите.

Гръцкото правителство бе принудено да предприеме спешни мерки след убийството на рапъра Павлос Фисас, известен също като ляв активист. А това не изглежда никак лесно, тъй като след разтурването на терористичната организация „17 ноември”, Златна зора е първата, която извършва политическо убийство. Но докато екстремистите бяха нелегални, неонацистите са партия, представена в гръцкия парламент.

В същото време свидетелите не оставят никакво съмнение, че зад убийството на Фисас се крият политически мотиви. Източници от полицията твърдят, че според досега събраните данни човекът, който наредил по телефона на 45-годишния Георгиос Рупакиас да убие Павлос Фисас е водеща фигура в Златна зора.

Показанията на един от приятелите на рапъра описват как е било осъществено нападението: „Когато излязохме от заведението видяхме около 15 души, които бяха облечени в черни дрехи и с открити лица да стоят пред мястото, където бяхме паркирали колите и моторите си на улица „Мела”. Уплашихме се и затова не отидохме натам, а тръгнахме пеш към улица „Панаи Цалдари” за да купим бири от павилиона и да ги изпием, докато мъжете, които описах се махнат от мястото. Тогава видях други около 15 души да идват на „Панаи Цалдари” от околните улички. Те бяха облечени в черно и някои от тях носеха в ръце моторни каски. Когато ни видяха те започнаха да викат „Бъзливци! Елата насам!”. Ние изтичахме към улица „Григориу Ламбраки”, а те ни гонеха. Седем или осем от тях успяха да хванат Павлос Фисас и започнаха да го удрят с юмруци и ритници, след като го повалиха на земята”.

снимка: AP Photo/Петрос Янакурис

Описанието на убийството, което е направил в показанията си разкрива начина, по който е действал неговият извършител: „Нападението стана в рамките на няколко секунди. След това Фисас стана и ги попита защо са го нападнали. Часът беше около 23:40. Видях една сива на цвят кола марка Нисан да идва срещу нас, като се движеше в обратното платно на улица „Панаи Цалдари”. Колата спря на разстояние от около пет метра от мястото, където се намираше Фисас. В колата се намираше само човекът, който шофираше. Той слезе и тогава разбрах, че е едър мъж с нормално телосложение, с тъмна на цвят подстригана късо коса, облечен с черна фланелка и дънки(…). Той се насочи към Фисас и го наръга в гърдите с остър предмет, вероятно нож. Приятелят ми падна на земята окървавен, като преди това ми показа човека и ми каза: „Той го направи”. След като наръга приятеля ми човекът се върна в колата и се качи в нея, но преди да успее да потегли го пристигналите на мястото полицаи го спряха и арестуваха. След това се обадихме на „Бърза помощ” и линейката откара приятеля ми в болницата в Никеа. Там установиха, че е мъртъв”.

За това какво се е случило в заведението, където жертвата и неговият приятел и очевидец преди нападението, той разказал: „Около половин час по-рано Павлос и Д. се бяха скарали с двама мъже в заведението, но не ми беше казал за какво точно. Освен това ми каза, че един от мъжете се е обадил по телефона на някой и е поискал от него да изгони някои хора от заведението”.

Според непотвърдена информация днес се очаква среща на министъра на обществения ред с премиера Андонис Самарас. Очаквайте продължение. 

Категории: Политика Криминална хроника Златна зора престъпна организация законни мерки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus