Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Търсят се 5 милиарда евро за гръцката програма

19 Февруари 2014 / 17:02:27  GRReporter
1893 прочитания

Тройката се завръща в Атина след два месеца отсъствие и в понделник ще проведе първата си среща с финансовия министър Янис Стурнарас. Основната тема на разговорите ще бъдат структурните промени, в които са включени обаче и болезнени въпроси като например либерализирането на масовите съкращения в частния сектор. Фискалният дефицит през 2014 и периода 2015-16 ще се обсъди през лятото, при следващата оценка, когато ще се прецени и дали ще бъдат наложени или не нови мерки.

С договора между правителството и тройката ще се даде зелена светрина за отпускането на следващия транш, който ще покрие вноските за май, но той ще бъде изплатен само от еврозоната, тъй като Международният валутен фонд временно се е оттеглил.

Ръководителят на постоянния Европейски стабилизационен механизъм (ESM) Клаус Реглинг и председателят на Eurogroup Йерун Дейселблум заявиха, че от финансовата програма за Гърция остават 10,1 милиарда евро, които ще покрият нуждите на страната до август.

Международният валутен фонд от своя страна замразява временно траншовете към Гърция за следващите 12 месеца и според устава си не може да отпуска финансиране. Фондът не е отпуснал транша от декември в размер на 1,8 милиарда евро и този за първото тримесечие на 2014 в размер на 3,5 милиарда евро, или общо 5,3 милиарда евро.

При това положение и предвид, че финансовият дефицит ще бъде запълнен през лятото, Гърция ще разчита на средствата само от еврозоната, които са, както бе съобщено, в размер на 10,1 милиарда евро. Те включват неплатения транш от постоянния Европейски стабилизационен механизъм в размер на 3,1 милиарда евро за декември 2013, 5,7 милиарда евро за първото тримесечие на 2014 и 1,5 милиарда евро за второто тримесечие на 2014. Сборът на сумите възлиза на 10,3 милиарда евро и се получава разлика от 200 милиона евро между заявеното от Ренглиг и посоченото в кредитната програма.

Помощ в размер на 10 милиарда за покриване на нужди от порядъка на 15 милиарда

Трябва да се отбележи обаче, че за вноските по кредитите до август са нужни 15 милиарда евро, което означава, че ако дотогава Международният валутен фонд не се включи, ще се оформи недостиг в размер на около 5 милиарда евро.

Като алтернативна възможност може да бъде удовлетворено искането на финансовото министерство за прехвърляне на падежите на облигациите на гръцките банки в размер на 4,5 милиарда евро, за да може плащанията на вноските до август да се покриват само от средставата на постоянния Европейски стабилизационен механизъм.

Нерешените въпроси с тройката

При всички случаи отпускането на траншовете от постоянния Европейски стабилизационен механизъм предполага постигането на съгласие с тройката по важни структурни въпроси, като например:

1. Намаляване на работодателските вноски и по-конкретно изпълняване на договора с тройката, според който осигурителните вноски, плащани от работодателите, ще трябва да бъдат намалени с 3,9 процентни пункта до 2016, като намаляването трябва да започне през 2014.

Смята се, че това ще струва на осигурителните фондове 850 милиона евро, които ще трябва да бъдат покрити от други източници. Тази мярка предизвиква търкания и вътре в правителството, тъй като финансовото министерство изглежда желае незабавното й прилагане, вярвайки, че тя ще допринесе за увеличаването на заетостта. Министърът на труда Янис Вруцис обаче неотдавна заяви, че тази мярка ще бъде въведена постепенно, както е предвидено и в меморандума.

2. Либерализиране на масовите съкращения в частния сектор. Ако тройката продължи да настоява, правителството ще се окаже в затруднено положение, тъй като ако промяната в законодателството изисква парламентарно одобрение, тази мярка трудно ще мине през парламента. Правителството ще представи на кредиторите решението на Върховния съд по въпросите на труда от 22 януари 2014, което само видоизменя леко съществуващия режим.

Според това решение, компаниите, които искат одобрение за масови съкращения, ще трябва да спазват и разпоредбите на съответната европейска директива, като приложат досие с подробни данни за компанията, план за масови съкращения, пакет от мерки (подготовка, консултации, средства за самоосигуряване) и протоколи от разговори с работещите. Разговорите трябва да включват между другото и алтернативни предложения за избягване на съкращенията. По този начин правителството заобикаля небходимостта от законодателна регулация и министерско решение. Остава обаче това да бъде одобрено от представителите на кредиторите.

3. Фискалният дефицит за периода 2015-16, който тройката изчислява на 4-4,5 милиарда евро. Трябва да бъдат определени конкретните мерки, с които да бъде запълнен този недостиг, те обаче ще бъдат оставени за лятото.

Средносрочната програма, която предстои да бъде внесена през април в парламента, няма да съдържа конкретни мерки, но ще бъде актуализирана през лятото с цялостна оценка на финансовите и фискални дефицити, и тогава ще бъдат добавени необходимите мерки.

Категории: преговори тройка Европейска централна банка Международен валутен фонд
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus