Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Търсят депутат, изнесъл един милион евро в швейцарска банка

22 Февруари 2012 / 19:02:37  GRReporter
1377 прочитания

Суматоха предизвика в гръцкия парламент разкритието, че един депутат е скрил от данъчните и изнесъл в чужбина един милион евро. Всичко започна от изявлението на председателя на комисията за борба с узаконяването на средства от престъпни дейности Панайотис Николудис пред парламентарната комисия за институциите и прозрачността.

„От проверки, които е възможно да не са съвсем пълни, въпреки че не са само пробни открихме, че един или една от членовете на парламента е изнесъл/а 1 милион евро през драматичния месец май миналата година”.

Той не назова „прегрешилия” народен избранник и с това постави началото на война от слухове и взаимни нападки между депутатите, които се чудеха кой може да е техният колега. Въпреки уточнението, че парите не са били изнесени от страната по незаконен начин, председателят на комисията остави да се разбере, че става дума за въпрос от „морално естество”.

Депутати от всички партии, но най-вече от ПАСОК отправиха искания към председателя на парламента да разкрие името на депутата. „Искаме да престане тази „криеница”, защото сянката пада върху всички нас”, заяви депутатът Одисеас Константинопулос, който се намира в парламента за първи път.

Въпросът бе обсъден нашироко в кулоарите и пленарната зала. „Трябва да разберем кой е той и да поеме своите отговорности”, заяви парламентарният представител на ПАСОК Христос Протопапас. Правосъдният министър Милтиадис Папайоану пък се ангажира „да се намеси лично”, след като все пак призна, че председателят на комисията и заместник-прокурора на Върховния съд нямат право да го оповестят, докато тече разследването. Въпреки това министърът настоя, че името на депутата трябва да стане публично достояние.

Комисията за борба с узаконяването на средства от престъпна дейност провела проверка на финансите на конкретния депутат след „подаден сигнал на гражданин”. Заместник-председателят на парламента Евангелос Аргирис нареди на групата счетоводители, които се разследват доходите на депутатите през 2011 да направят необходимите сравнения на данните, за да бъде разобличен депутатът. Той заяви пред журналисти, че не може да чака завършването на проверката на г-н Николудис.

В същото време бе върнат на дневен ред висящият от няколко месеца въпрос за кръстосаната проверка на данните за изтичането на депозити на „трима-четирима” депутати. Компетентният заместник-председател  на парламента заяви, че до няколко дни ще има обявления и по този въпрос.

„Ангажирайте се кога ще имаме успешен край на този въпрос”, бе призивът на парламентарния представител на Нова демокрация, Никос Дендиас, който поиска да бъде даден точен срок за разкритието.

Според електронната страница madata.gr в даден момент съмненията паднали върху бившия депутат от Нова демокрация Спилиос Ливанос, евентуално понеже преди около месец е отправил искане към заместник-председателя на парламента да направи поправка на неговата декларация. Според искането му „по невнимание” в декларацията за 2009 не била вписана сума от 1 050 000 евро, 980 000 от които вече били депозирани в чужда и 70 000 – в гръцка банка.

В съобщение, което издал по-рано днес Спилиос Ливанос отрекъл по категоричен начин, че той е въпросният депутат. Той още подчертал, че Панайотис Николудис е имал предвид действащ депутат и предупредил, че ще счита за клевета всяко упоменаване на неговото име. GRReporter потърси повече информация за него в личната му електронна страница, но се оказа, че тя се „намира в процес на поддръжка”.

Във всеки случай парламентът продължава да „жужи”, като по-новите депутати гледат изпод око по-старите си колеги и се опитват да разгадаят голямата гатанка: Кой депутат е изнесъл един милион евро в Швейцария, когато слуховете за евентуален фалит на страната бяха повече от заглушителни?

В същото време надзорната Тройка призова правителството да назначи нов и постоянен главен секретар в министерството на финансите, който ще е отговорен единствено за държавните доходи и точното изпълнение на бюджета. Назначаването му е едно от задълженията, които Гърция пое с гласуването на новия меморандум и бе обсъден отново на срещата на финансовите министри на еврозоната в Брюксел.

От деня, в който бившият главен секретар, отговорен за данъчни и митнически въпроси, Янис Капелерис подаде оставката си, след като беше уличен в корупция, постът остана празен. В резултат много въпроси, които са свързани с министерството и данъчните управления остават нерешени.

От друга страна приходите за бюджета през януари 2012 не бяха положителни и е абсолютно наложително да бъде назначен служител, който ще се занимава само с приходите и поправката на всяко отклонение в изпълнението на бюджета.

Категории: Политика депутат 1 милион евро швейцарска банка комисия за борба с узаконяването на доходи от престъпна дейност
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus