Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Тройката отново призова банките да продават дъщерни дружества

17 Декември 2010 / 19:12:00  GRReporter
1315 прочитания

Продавайте дъщерните дружества, активи и увеличавайте капитала е съветът на икономистите от надзорната тройка на Международния валутен фонд, Европейската централна банка и Еврокомисията след края на планираните серия от посещения в шестте най-големи гръцки търговски банки. Националната банка на Гърция, Eurobank EFG, Alpha Bank, Пиреос банк, ATEbank и Пощенската банка попаднаха под микроскопа на международните специалисти като оценката бе, че ако искат да се отърсят от зависимостта си от Европейската централна банка, трябва да прибягнат до продажба на активи. Подобно предложение експертите направиха и през пролетта.

Представителите на тройката казват, че понякога в период на финансови затруднения увеличението на капитала не е достатъчно за запазване здравословното състояние на една банка. Те препоръчват на гръцките банкери да използват всички възможни начини за набиране на капитал и да не разчитат, че Европейската централна банка винаги ще е на разположение. Трябва да се търсят алтернативни начини за подпомагане на капиталовата адекватност, като сега е момента да се освободят от натрупани в миналото активи. За по-близкия контрол на активите на банките е дадено предложение да се приложи симулативен стрес тест за зависимостта на банковата система от Европейската централна банка и за ликвидността.

В края на ноември нивото на финансиране на гръцките банки от страна на Европейската централна банка достигна 95 милиарда евро срещу 92,4 милиарда евро в края на октомври тази година, което е с 2.9% повече. Причината е, че до момента са изтеглени 26 милиарда евро депозити от банковата система на страната.  Други 35 милиарда евро държавни облигации се очаква да бъдат обратно закупени от банките след пускането им в началото на 2009 година. 15 милиарда евро са нужни за компенсация от затворените международни пазари за местните банки, а 20 милиарда евро са нужни за изплащане на облигации, издадени от банките след затварянето на външните пазари за гръцките банки с цел рефинансиране.

Някои специалисти твърдят, че ситуацията за гръцките банки няма да се подобри в средносрочен план. В скоро време няма перспективи изтеглените в последните месеци депозити да бъдат върнати, а за продажба на държавни облигации като форма на успешно финансиране не може и да става дума. С изключение на усилията на двете най-големи търговски банки в страната Националната банка на Гърция и Eurobank EFG, междубанковите пазари са все още са затворени за останалите местни играчи. В същото време падежите на поредните пакети държавни облигации ще идват безмилостно, а търговските банки няма да имат възможност да се рефинансират свободно и ще продължават да са пряко зависими от Европейската централна банка.

В повечето случаи финансирането от Европейската централна банка става чрез издаването на гаранции върху гръцките държавни облигации и кредитните пакети, които банките внасят също като гаранция в европейската финансова институция. Вестник Имерисия пише, че повечето гръцки банки са изчерпали лимита, който им предоставя залагането на тези активи срещу ликвидни средства и в момента нямат друга алтернатива. Катемерини пък се позовава на местни банкери, които казват, че ситуацията се е влошила още повече, след като се появиха притеснения за финансовото състояние на Португалия и на Испания и още по-дълбока загриженост за единството на еврозоната. Тези опасения са донесли ново влошаване на климата за гръцките банки, като достъпът до междубанковия пазар е станал още по-труден.

Категории: ИкономикаПазари банки Европейска централна банка Гърция държавни облигации евро
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus