Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Тройката няма да приеме никакво отклонение от целите, заложени в меморандума

27 Септември 2014 / 09:09:09  GRReporter
882 прочитания

Данъчните облекчения, предвидени от правителството, може да бъдат обсъдени, но тройката няма да допусне никакво изключение от финансовите цели на гръцката програма, подчертават от Брюксел.

Основни приоритети на оценката ще е финансовият дефицит, намирането на решение за „червените” заеми и завършване на реформите, а дискусията относно жизнеспособността на дълга ще започне в началото на ноември. Що се отнася до излизането от меморандума- това ще зависи от пазарите.

Това са основните бележки от Брюксел с оглед на завръщането на тройката в Атина следващата седмица, за да започне в четвъртък официално оценяването, последно по настоящата програма. То ще се развие в две фази.

Първата ще е в а периода от 30 септември до 8 октомври, след това ръководителите на тройката ще се върнат в седалищата си, и ще са отново в Атина за срещата на Еврогрупата на 13 октомври.

Що се отнася до темите-първоначално ще има детайлна проверка на развитието на бюджета за 2014 и доколко се изпълняват целите за излишъка, като особено ще бъдат проверени разходите.

Относно данъчните облекчения, от Брюксел твърдят, че трябва да се проучи детайлно въздействието, добавяйки, че във всеки случай данъчните облекчения не могат да бъдат направени чрез облекчаване на финансовите цели на програмата.

За дефицита за 2015  от Брюксел предвиждат, на базата на оценките от април, че той ще възлезе на 12 милиарда долара. Но добавят, че ще трябва да се имат предвид данните от бюджета за следващата година, и резултата от стрес тестовете на гръцките банки.

От тройката настояват за обсъждане на реформите по преструктурирането, при които ще трябва да се извършат около 100 дейности. Този пакет е огромен и  тройката разбира, че Гърция не може да го приложи незабавно, така че тук може да има хронологична гъвкавост.

По-конкретно, ще бъдат обсъдени реформите в правосъдието, и специално кодексът по гражданско право и публична администрация, който се смята за пилон на програмата. Ще бъде дискутирана и темата за пенсионирането.

Ръководителите на тройката ще се срещнат и с ръководството на Държавната агенция по частна държавна собственост, за да обсъдят приватизацията, ще посетят и Банката на Гърция.

Излизане от програмата

Относно облекчаването на дълга от Брюксел подчертават, че ще е в епицентъра на дискусиите по време на оценяването, но конкретни дискусии ще започнат в началото на ноември, когато ще има пълна картина на икономическите параметри.

Относно изказването на Андонис Самарас да няма нова програма, от Брюксел подчертават, че решаващият фактор ще е способността на Гърция да взема кредити с разумни лихви от пазарите. За пълното завръщане на Гърция на пазарите решаващо ще е правилното изпълнение на бюджета за 2014 и 2015  и продължаване на реформите.

За това какво ще се случи, ако Гърция излезе от меморандума, от Брюксел твърдят, че наблюдението ще продължи , но под друга форма, както при други страни, които са били под подобен режим, както Ирландия и Португалия.

Въпреки това  вероятно  тройката ще направим за Гърция същото предложение, което бе представено на Еврогрупата, както за Ирландия, така и за Португалия, за да се осигури „възглавница” от сигурност, кредитна линия , ако бъдат открити затруднения при взимането на кредити от пазарите. Двете страни обаче са отказали да приемат предложението по време на обсъждането на Еврогрупата, вярвайки, че една отворена кредитна линия може да изпрати погрешен сигнал към пазарите..

Работните места

От тройката ще наблегнат особено на колективните уволнения и ще бъдат обсъдени подобряването на качеството на социалния диалог в Гърция между работодатели и работници, тъй като смятат, че днес няма диалог или той е конфликтен.

Оспорват основни аргументи

Кредиторите не приемат по-нисък бюджетен излишък от 3% от БВП или 5,65 млрд. евро, които предвижда програмата, подписана и от правителството.

От Министерството на финансите изтече информация, че в проектобюджета ще бъде поставена цел  за излишъка 2,3% или  2,5% от БВП, но кредиторите искат да бъде покрита разликата  900-1300 милиона евро с нови мерки.

Едновременно с това кредиторите настояват, че финансовият дефицит ще възлезе на 12 милиарда евро, сума, с която правителството не е съгласно, и твърди, че тя се покрива по други начини- с облигации например.

Кредиторите настояват и за договорки по щекотливи теми като:

* пенсионната реформа

* работните места

* „червените” заеми

* 1000 необходими дейности, които трябва да бъдат осъществени

 

Категории: тройка оценяване първичен бюджетен излишък данъчни облекчения
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus