Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Тройката недоволна от приетия закон за труда

19 Декември 2010 / 09:12:35  GRReporter
1313 прочитания

Експертите от Маждународния валутен фонд, Европейската комисия и Европейската централна банка не са доволни от приетия преди дни от гръцкия парламент закон за либерализиране на пазара на труда. Представител на тройката заявява пред неделното издание на весник Вима, че гласуваните текстове не отразяват това, за което експертите и гръцкото правителство са постигнали съгласие и е вписано в актуализирания мемурандум. “Очаквам още през януари гръцкото правителство да предприеме корекция във вярната посока”, заявява неназованият представител. Според него ако това не се случи, тройката ще постави въпроса директно пред правителството и ще го обвърже с изплащането на четвъртия транш от помощта, предвидено за март 2011.
    Изпълнителният съвет на Международния валутен фонд одобри изплащането на третия транш от 2,5 милиарда евро. “Програмата, която подкрепя Фондът дава добри резултати и гръцкото правителство заслужава поздравления. Инфлацията намалява, конкурентността се подобрява”, заяви вицепрезидентът на МВФ Мурильо Португал. “Намамяването на заплатите и пенсиите е мярка, която не може да се приложи повторно”, смята ръководителят на мисията на терите институции Пол Томсън. Според него належащото съкращаване на разходите в държавния сектор трябва да стане за сметка на затварянето или приватизирането на губещите държавни предприятия и на реформата в системата на здравеопазването. Пол Томпсън настоява и за по-нататъшно либерализиране на ппазара на труда, не само за да се повиши конкурентността, но и за да паднат цените за крайните потребители.
    “Нямаше да имаме нужда от Меморандума, ако през годините бяхме провеждали всички тези реформи. Когато през 2013 година излезем от него, ще гледаме гордо в очите гръцките данъкоплатци”, заяви на извънредно заседание на парламентарната група на ПАСОК премиерът Георгиос Папандреу. Промените в държавната администрация и в обществения сектор, в целия икономически модел на  развитие на Гърция, както и борбата с безработицата ще бъдат приоритетите на правителството през 2011 година.
    Междувременно гръцките синдикати предприемат нова серия протести в последната седмица преди коледните празници. Още в понеделник жителите на Атина отново ще бъдат изправени пред изпитанието да се придвижват в 4,5-милионния град без обществен транспорт. А в сряда, когато гръцкият парламент ще гласува бюджета за 2011 синдикатите обявяват три.часова стачка, а от 13,00 часа организират протестно шествие пред парламента.

Категории: тройка МВФ четвърти транш Меморандум пазар на труда либерализиране бюджет 2011
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus