Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Тройката не е съгласна на отстъпки

24 Юли 2012 / 19:07:18  GRReporter
1123 прочитания

Ръководителите на надзорната тройка на Международния валутен фонд (МВФ), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейската комисия (ЕК) са отново в Атина за дълго отлаганата проверка на изпълнението на оздравителната програма за Гърция. Две предизборни борби тази година доведоха до дерайлиране на програмата за реформи във вътрешната икономика. Това най-вероятно ще е основната причина за закъснение в изплащането на следващия транш през септември, който достига 31 милиарда евро. Междувременно на 20 август Гърция има да изплати облигационен заем от 3,2 милиарда евро, а засега балансът в държавната хазна остава отрицателен.

Андонис Самарас се подготвя да поиска някои отстъпки от надзорниците, но засега сигналите са, че нямат намерение да правят услуги на Гърция. Мисията на надзорната тройка се състои общо от около 40 служители, които са разпределени в различни министерства и държавни институции, за да проведат контролна проверка на състоянието на гръцката икономика.

Ръководителите на мисията Пол Томсън (МВФ), Клауз Мазух (ЕЦБ) и Матиас Морц (ЕК) ще останат в Гърция до шести авгус. След това ще се върнат, за да докладват за ситуацията на съответните служби, като следващото им идване в Атина няма да е по-рано от 20 август. Оперативните служители на мисията ще останат в страната до края на август. Те ще са разпределени по министерства и ще водят разговори с държавни служители и обществените партньори, за да добият ясна представа за динамиката и възможностите на Гърция да се реформира. След това ще изготвят подробен доклад с препоръки за мерките, които трябва да се предприемат в следващите месеци. В момента отклонението в изпълнението на оздравителната програма варира между 3,5-4 милиарда евро.

Тази седмица финансовият министър Янис Стурнарас ще представи първо на лидерите на трите управляващи партии и след това на кредиторите програма с пакет от мерки, които трябва да спестят на бюджета 11,5 милиарда евро за периода 2013-2014. Те все още не са известни на широката общественост, но се очаква, че значителна сума ще бъде спестена от ново орязване на пенсиите и заплатите в държавния сектор, защото трите управляващи партии не са съгласни да започнат съкращения на работни места в държавния сектор.

Според информацията пусната от източници от министерството на финансите, програмата за съкращения на разходите и мерките за увеличаване на приходите достигат девет милиарда евро. В момента правителството се опитва да намери начин да икономиса още 2,5 милиарда евро, за да не се появи неподготвено пред надзорниците. Държавното управление изкара списък с 200 държавни предприятия и институции, които ще бъдат закрити или слети. Тройката ще поиска допълнително намаляване на разходите на кметствата и общините, както и намаляването на леглата в държавните болници.

Надзорниците се очаква да се заемат и с въпроса за реконструирането на местната финансова система. Според източници цитирани от Вима кредиторите са взели решение да спасят Земеделската ATEbank, като я разделят на две. Здравата й част ще бъде продадена най-вероятно на Пиреос, която отдавна дава сигнали, че иска да закупи ATEbank, а “лошите” кредити и активи ще бъдат компенсирани от държавата. Този сценарии още не е потвърден, както няма потвърждение на слуха, че Пощенската каса (ТТ) ще бъде погълната от Националната банка на Гърция.

Категории: ИкономикаПазари тройка Атина надзорна мисия
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus