Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Тройката иска крайния вариант на Средносрочния оздравителен план

22 Юни 2011 / 13:06:31  GRReporter
1641 прочитания

След второто за година и половина прегрупиране на правителството ПАСОК, надзорната тройка отново е в Атина. Представителите на Международния валутен фонд (МВФ), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейската комисия са обратно в Гърция, за да уточнят с новия финансов министър Евангелос Венизелос крайния вариант на мерките в Средносрочния оздравителен план. След края на това посещение ще се вземе решение за окончателното въвеждане на мерките за допълнително данъчно облагане на доходите на физическите лица и повишенията в облагането с данък сгради.

Тези мерки трябва да донесат минимум 1,6 милиарда евро до края на годината допълнително, за да намалее бюджетният дефицит до 6,4% от БВП от около 10% от БВП, както е в момента. Според Вима, Министерството на икономиката е поискало тройката да приеме по-гъвкаво резултатите от прилагането на оздравителната програма и да постави крайната цел за годината между 7,8% и 6,4% от БВП в зависимост от развитието на реформите. Причината за искането на по-облекчен режим около постигането на целите по Меморандума са безработицата и високата рецесия. Тя продължава да се подклажда от рязкото намаляване на приходите на държавните служители и безработицата, поради която се изискват по-големи суми за социално осигуряване от бюджета.

До края на седмицата ще стане ясно какъв ще е крайният вариант на Средносрочния оздравителен план, който трябва да се гласува преди трети юли тази година, когато е поредната извънредна среща на финансовите министри от еврозоната Юрогруп. На нея ще се даде официалното одобрение за отпускането на 12-те милиарда евро, които са петия транш от помощта според първия Меморандум. Министърът на финансите Евангелос Венизелос обеща в първата си реч на новата длъжност в Народното събрание, че ще преработи данъчната система по начин, по който да е по-справедлив и по-резултатн от досегашния. Подобни бяха и думите преди година и половина на вече бившия финансов министър Георгиос Папакоснтантину, който обеща същото, но не го изпълни.

Средносрочната оздравителна програма и нейното приемане с максимално мнозинство са от решаващо значение, за да продължи помощното финансиране на страната. Министърът на заетостта и социалното осигуряване Георгиос Кутруманис подкрепи този факт с думите, че без петия транш гръцките пенсионери ще получат само около 50 на сто от пенсиите си за юли, защото до там стигат парите в държавната хазна.

В същото време Мохамед Ел-Ериан, който председател на един от най-големите инвестиционни фондове за управление на държавни облигации PIMCO предвижда, че на Гърция няма да й се размине най-лошото. „През следващите три години ще видите различни икономики да се изправят пред различни проблеми. За европейските страни и главно Гърция това ще е несъстоятелност”, казва шефът на PIMCO, цитиран от Вима.

Главният проблем на Гърция се крие не в нивото на външния й дълг, но в липсата на конкурентост, казва изпълнителният директор на Международния валутен фонд, цитиран от Нафтемборики. Той отбелязва, че страната е на последно място по обем на износа между страните в еврозоната и се представя изключително слабо. Освен това данъчната система е неефективна и погрешно конструирана в основата си. Това не означава обаче, че не може да бъде поправена, казва икономистът. Той не отрича, че това не е лека задача, но изпълнима ако има политическа воля за нея.

Категории: ИкономикаПазари Гърция тройката дефицит мерки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus