Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Трима арестувани за парични преводи „Hawala”

01 Октомври 2014 / 17:10:09  GRReporter
787 прочитания

В превод от арабски „hawala” означава тел. Думата обаче има и едно метафорично значение, което обозначава популярен в арабския свят начин за пренасяне на „черни” пари. Методът „Hawala” е бил използван от терористичната мрежа Ал Кайда за финансирането на нейните самостоятелни ядра. Основан е на мрежа от хора, които се намират в различни точки на света, които пренасят пари без посредничеството на финансови институции.

Гръцката полиция разби брънка от тази мрежа в Атина. Става дума за незаконно функциониращо чейндж бюро на улица „3-ти септември” в центъра на Атина, от което са били изпратени около 4,5 милиона евро към страни от Близкия Изток.

По време на акцията, проведена в рамките на операция „Тезей” с участието на членове на службата за борба с финансовите престъпления, в помещението са били намерени 47 600 евро и 2 300 долара в брой, както и около 5 000 квитанции, които удостоверяват изпращането на над 4,5 милиона евро към страни като Афганистан, Иран, Пакистан, Сомалия и др.

По случая са арестувани двамата служители – афганистански граждани на възраст 24 и 30 години и една 30-годишна гъркиня, която твърди, че е законната собственичка на обекта. Полицията продължава издирването на други двама участници в мрежата, също от Афганистан.

Според полицейски източници четиримата афганистанци придружавали клиентите си, когато те отивали до и напускали чейндж бюрото, за да са сигурни, че не са обект на наблюдение от страната на полицията.

Системата „Hawala”  действа по следния начин: Ако даден имигрант в Гърция иска да изпрати пари до някой в страната си, той дава сумата на посредника, който на свой ред уведомява своя „колега” там. След това той изплаща сумата на получателя в местната валута.

Членовете на групата предлагали и други незаконни услуги като снабдяване с фалшиви документи с цел пътуване в други държави и продажба на sim-карти, регистрирани на имената на непознати лица.

В средата на септември полицията разкри друг подобен случай в незаконно чейндж бюро на улица Ипиру. По случая са били заловени двама души – един от Сомалия и един от Бангладеш. В помещението са били намерени 106 000 евро и 3 300 долара, а изпратената по метода „hawala” сума се смята, че е над 2 милиона евро. И в този случай заловените са били обвинени в продажба на незаконни документи на чужденци, които са искали да заминат за други страни-членки на Европейския съюз.

В същото време обвиненията за расистко отношение от страна на членове на гръцката полиция към имигранти и за връзките им със Златна зора продължават. Този път те са отправени от специалните европейски отряди за гранична охрана Frontex и чуждестранни посолства в Атина.

Според публикация във вестник „То вима” това се доказва от данните в доклада на служба „Вътрешни работи” на гръцката полиция за 2013. Разследването започнало след жалба от страна на Frontex, според която полицаи от област Еврос пребили нелегални имигранти от Доминиканската република и ги обрали.

През месец май 2013 посолството на Либия внесло вербална нота във връзка със жалбата на поданик на страната, който станал обект на побой от страна на полицаи в центъра на Атина. Човекът пристигнал в Гърция за да посети болния си брат. Докато се намирал в близост до Акропола той бил арестуван и откаран в полицейския участък, където бил бит. Според досъдебната преписка в побоя са участвали един офицер и трима полицаи.

В доклада се описват още много случаи на расистко насилие, в които са замесени стотици полицаи.

Категории: Криминална хроника метод Hawala парични преводи арести фалшиви документи гръцка полиция расистко насилие
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus