Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Три от всеки пет търговски фирми спират плащанията

17 Ноември 2012 / 12:11:59  GRReporter
1004 прочитания

Една от всеки пет еднолични фирми вероятно ще прекъсне дейността си през 2012 г. За големите компаниите тази вероятност е по-малка. Успоредно с това, спирането на плащанията засяга 3 от 5 търговски фирми, които не могат да покриват задълженията си. Тези данни са изнесени в Годишния доклад за гръцката търговия през 2012 г., който ще бъде представен на 19 ноември от Националната федерация за гръцка търговия.

Докладът се изготвя за дванадесета година и представя промените в сектора на търговията, проучвайки специално развитието на малките и средните търговски фирми. Успоредно с това, докладът анализира основни параметри като заетостта, печалбата, ликвидността, продажбите на фирмите и др. Основните коментари са неблагоприятни по отношение на всички области, на които се базира докладът. Общият спад в сектора е значителен, независимо от размера на компанията.

Дълбокият икономически спад засегна търговската дейност във всичките й размери. Главните отличителни черти са ново намаляване на кръга от дейности, влошаване на доходността и  свиване на капиталовата база на търговията. Очевидно е, че вътрешната и международната среда има сериозно неблагоприятно въздействие върху инвестициите на фирмите. За първи път са намалели  инвестициите  на твърди капитали в дружествата с ограничена отговорност и при акционерните дружества, а през 2010-2011 г.  е имало намаляване на инвестициите при 9 от 10 фирми. През последната година 93 500 работни места са загубени в търговията, а обшият брой на заетите е 673 400. За първи път от 1999 г. насам работните места в сектора са под 700 000. Малките фирми показват по-голяма устойчивост по отношение на съкращаването на работни места, 80% от тях не са прибягнали към това по-лесно решение, а са избрали за запазят  изцяло персонала си.

За втора поредна година малките фирми предпочитат да предлагат произведените в страната продукти - тенденция, която е противоположна на тази при ООД и АД, които намаляват доверието си към местните стоки. Това предпочитание към продуктите родно производство може да се отдаде и на трудностите, произлизащи от вноса на стоки от чужди доставчици, заради икономическата криза. Въпреки това, тази тенденция, макар и принудителна, може да засили вътрешния пазар и да постави основите за нов модел на развитие.

Ликвидността, един от основните инструменти на бизнеса, претърпя очаквано голям спад в сравнение с миналата година.  
Миналогодишните прогнози на фирмите за 2012 г. се различават от тазгодишните действителни оценки. Приблизително 8 от 10 фирми признават, че размерите на продажбите и другите дейности са по-малки в сравнение с това, което са предвиждали миналата година. Сегашните прогнози за 2013 г.  са  изцяло в духа на отрицателния климат, като 7 от 10 фирми предвиждат свиване на продажбите и на печалбите.

Категории: търговия спад прогнози доклад
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus