Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Три банки проявяват интерес към Emporiki bank

02 Юли 2012 / 19:07:06  GRReporter
1030 прочитания

Националната банка на Гърция е в преговори с Credit Agricole, за да закупи основния пакет акции в гръцката Emporiki bank. Източници от най-голямата търговска банка в средиземноморската страна заявиха, че разговорите с френската Credit Agricole са в начален стадии и все още е рано да се говори за конкретна сделка. “Националната банка на Гърция информира обществеността, че разглежда възможността за потенциален стратегически съюз, но разговорите са все още на ранен етап. Националната банка на Гърция ще информира незабавно инвеститорите, ако се достигне конкретен резултат в преговорите”, уточняват финансистите.

Националаната банка на Гърция е първата финансова институция, която потвърди официлано слуховете, които плъзнаха в последните седмици, че Emporiki bank си търси нов инвеститор. Според неофициална информация за интерес към нея са проявили още две банки - EFG Eurobank и Alpha bank. Интригата става по-вълнуваща, след като Ройтерс се позовава на собствени източници във финансовите среди, които твърдят, че апетит към Emporiki са проявили повече от три банки. Според същите източници за сделка още не може да се говори, защото съществуват “някои по-сложни въпроси”. Банката търси кредабилни партньори, които могат да дадат гаранции за пасивите на банките, съобшава Вима.

През годините Credit Agricole е инвестирала милиарди евро в капитализацията на гръцката банка. Въпреки това в момента френската банка се опитва да се освободи от гръцката си нишка, за да се предпази от нежелани последици в случай, че страната се провали в опитите си за икономическо оздравяване и се наложи да напусне еврозоната. През юни Emporiki bank съобщи, че ще прехвърли всичките си негръцки си активи от балканските страни към банката-майка във Франция.

Късно вечерта в понеделник Emporiki потвърди интереса на различни нови инвеститори без да се уточнява името на Националната банка на Гърция. В официлно съобщение на банката се казва: “Emporiki bank потвърждава, че е участвала в дискусии с гръцки банкови организации и с компетентните регулаторни органи. Предварителните дискусии все още не са на етап, в който мпже да се вземе крайно решение. Обсъжданията се провеждат в контекста на процесите на консолидация и преструктуритане на гръцкия финансов сектор”.

Категории: ИкономикаКомпании Emporiki bank Националната банка на Гърция Credit Agricole
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus