Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Тръгват нови фондове за подкрепа на малкия бизнес в Гърция

19 Юли 2010 / 17:07:39  Виктория Миндова
1095 прочитания

Нов инвестиционен фонд за подпомагане на малкия и среден бизнес обявиха от Министерството на икономиката, развитието и търговския флот. Инициативата е част от усилията на правителството за засилване на вътрешната икономика в новите условия на криза в Гърция. В новия обществен договор взимат участие индустриалните и търговски съюзи в страната, които заедно с държавното управление търсят нови начини за възраждане на местния пазар.

Министърът на икономиката и развитието Лука Кацели обяви формирането на тригодишна програма за подкрепа на иновациите, производството и търговията, според която се сформира нов Фонд „Инвестици”. Той ще бъде изцяло финансиран от евро-парите по Националната стратегическа рамка за развитие (ЕСПА) и предвижда 460 милиона евро държавно субсидиране, което трябва да акумулира заедно с частния сектор над 1,7 милиарда евро нови инвестиции в следващите три години. Според министър Кацели в период на криза оползотворяването на евро-фондовете по новосъздадената програма за подкрепа на малкия бизнес са главният отговор за възвръщане на икономическата стабилност в страната, наред с реформите в държавния сектор.

Фонд  „Инвестици” предвижда финансиране на четири основни групи. Първият е за подпомагане на дейността на всички предприятия, които искат да модернизират или развият материалната си база, чрез отпускане на кредити при по благоприятни условия (ниски лихви и разсрочено плащане по договаряне). По него министерството планира да отпусне до 250 милиона евро на производители и търговци, които искат да разгърнат дейността си и да отворят нови работни места. Вторият  се нарича „Специален инвестиционен фонд”, който има бюджет от 150 милиона евро и ще подпомага дружества с интереси в развитието на нови технологии и иновации, както и системи свързани с опазването на околната среда. Третият приоритет на правителството е да подпомогне дейности свързани с развитието и оползотворяването на културните богатства на страната и туризма. За този фонд са предвидени около 40 милиона евро, които също ще бъдат отпуснати като кредити при благоприятни условия, като предимство в тази програма ще имат младите предприемачи или така неречените start-ups бизнесмени. 20 милиона евро ще бъдат отпуснати и на предприятия за търговия на едро, които обслужват зареждането на търговски вериги и супермаркети, като целта е намаляване на крайната цена за потребител, чрез кредитиране на дейността с по-евтини заеми.

Освен финансиране по Националната стратегическа рамка за развитие (ЕСПА) министерството пуска в действие и програмата на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) JEREMIE (Joint European Resources for Micro to medium Enterprises). Целта на програмата е да оползотвори структурните фондове за подкрепа на малкия и среден бизнес, като отпусне безвъзмездни средства, които ще бъдат раздадени като ниско лихвени заеми, дялово финансиране и гаранции. Лука Кацели обяви, че сумата по JEREMIE за три години е 290 милиона евро и ще бъде разпределена от инвестиционния съвет на програмата, който ще определи финансовите институции и процесите за разпределение на средствата.

Министерството на икономиката, развитието и търговския флот планира и една трета помощна програма, която е насочена към индустриалния сектор в държавата. За периода 2010-2011 година субсидиите по тази програма са определени в размер 300 милиона евро и ще бъдат отпуснати на сто процента от Националната стратегическа рамка за развитие.

Познатите до днес програми по Касата за подкрепа на малки и средни предприятия (ΤΕΜΠΜΕ) изпитват трудности с отпускането на средства, така че новият проект за финансиране на малкия бизнес трябва да компенсира тази липса, каза Лука Кацели. „Държавата е скъпа, а услугите, които предлага нямат добро качество, но трябва да се научим да отбелязваме и добрите страни на държавното управление,” заяви главният секретар на отдел „Индустрия” към Министерството на икономиката Александрос Фурлас в желанието си да защити усилията на неговото министерство за възстановяване на гръцката икономика.

Категории: ИкономикаПазари Субсидии
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus