Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Търговците в Гърция са на ръба на оцеляването

10 Август 2010 / 17:08:11  Виктория Миндова
1203 прочитания

„Едва-едва оцеляваме,” това бе заключението на собственичка на магазин за италиански обувки с 25-годишна история в центъра на Атина на улица Пиндару. Тази фраза можете да се чуе от всеки малък магазин и търговски обект в Гърция това лято. Икономическата рецесия, повишаването на данъците и несигурността в бъдещето преобърна на сто и осемдесет градуса поведението на гръцките потребители. До преди три години сезонът на летните намаления бе манна небесна както за търговците, така и за гражданите и туристите в страната. От сутрин до вечер търговските улици в Атина можеха да се видят тълпи хора с маркови чанти в ръце, доволни с новите си покупки. Днес картината е коренно различна – витрините в града са бойкотирани от огромни ярки надписи НАМАЛЕНИЯ 40%, -50%,- 70% и дори -80%,  а вътре няма никой освен изтощената от очакване продавачка.

Собственичката на магазина за обувки разказа за читателите на GRReporter, че в дългогодишната история на магазина си не е преживявала по-лоша година. От началото на 2009 година всеки месец е по-лош от предишния, а вече почти шест поредни месеца магазина работи на загуба. От април до юли ДДС се повиши с три процента, а магазините трябваше да намалят цените, за да може да задържат клиентелата си, се оплаква жената. Крайният резултат за съжаление се оказва, че потребителския интерес не се е повишил, а оборотът е спаднал главоломно. „Повишават преките и косвените данъци, а след това обвиняват търговците, че не свалят цените. Като свалихме цените пък няма никакъв ефект, защото вече никой не купува каквото и да е,” обяснява жената. Надписът на витрината на луксозния магазин пише, че предлага всички обувки на цена 65 евро – модели от чиста кожа с елегантна форма и най-различни цветове. Началната цена на повечето италиански обувки бе около 140-180 евро. Нито намаленията, нито качеството, нито традицията вече не влияе на хората, просто престанаха да купуват, разказва тя и добавя: „Ще видите, че от септември много от магазините няма да издържат и ще затворят.” Горчиво се засмива и казва, че оборотът и е спаднал сто на сто. Тя самата не изключва вероятността да затвори дългогодишния си бизнес през лятото на 2011, ако ситуацията не се подобри.

Не по-розова е картината и в останалите търговски обекти в страната. Жители на Солун разказват, че една от най-популярните търговски улици в града е „залята” от опустели магазини, на които висят жални надписи „Дава се под наем”, без да има никаква надежда, че някой ще ги наеме за развитие на нов бизнес.

Категории: ПазариКомпанииИкономика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus