Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Търговците очакват оборот от чуждестранните туристи

15 Юли 2013 / 14:07:30  Виктория Миндова
1435 прочитания

Сезонът на летните намаления дойде и с него надеждите на търговците, че оборотът им ще се подобри. От 15 юли до 31 август в Гърция магазините започват поетапни намаленя на стоките, които стартират от 10% и достигат 60%-70%.

Проучването на агенция Марк от началото на годината показа, че седем на всеки десет анкетирани чакат сезона на намаленията, за да се впуснат в покупки. Това се потвърди и от разговорите ни с граждани, които в първия ден на намаленията вече бяха тръгнали по магазините. “Засега само оглеждам цените. Очаквам, че след 10 дни намаленията ще се по-големи и тогава смятам да попълня някои пропуски в летния си гардероб”, заяви 24-годишна студентка от Атина.  

Засега по-голямата част от оборота на магазините в Атина се поддържа от новата вълна туристи. В центъра на гръцката столица могат да се видят големи групи чужденци, които излизат от търговските центрове с няколко чанти пълни с маркови стоки. Според данните на Гръцкия търговски съюз най-силните периоди за сектора съвпадат със сезонните намаления. Независимо от това летният период на 2012 завърши с 13% по-нискък оборот в сравнение с летните намаления през 2011. За тази година търговците се надяват да компенсират част от загубите през 2012.

“За следващите шест седмици имаме големи очаквания от периода на летните намаления. Искаме да обединим търговията с туризма. Тази година очакваме повишение на туристическия поток и искаме и ние да се възползваме от добавената стойност, която ще дадат на гръцката икономика скока на посещенията в страната”, заяви специално за GRReporter председателят на Гръцкия търговски съюз Василис Коркидис.

Според данните на Съюза на туристическите предприятия тази година се очаква Гърция да бъде посетена от 17 милиона туристи. За страна с население от 10 милиона, увеличението на туристическия поток ще донесе значителни приходи в държавната хазна и ще увеличи оборота на поредица от сектор.

Въпреки това Гърция остава разделена на два противоположни лагера по темата за работната неделя.

Търговските съюзи в страната се обединиха срещу решението на министерството на икономиката и развитието да позволи на магазините до 250 квадратни метра да работят 52 недели в годината. Те създадоха дори “Пакт за запазването на неработната неделя”, който е подписан от Гръцкия търговски съюз, Асоциацията на малките търговци и занаятчии, Федерацията на служителите в частния сектор, потребителски организации и регионални институции.

“Опитът в други европейски страни сочи, че разходите на търговците се увеличават с 1,5% на година, а приходите се покачват само с 0,5%. Това означава, че търговските организации ще работят на загуба”, заяви Коркидис без да се позовава на конкретни държави.

Противниците на работната неделя твърдят, че разходите за заплати общо за сектора са 6,5 милиарда евро. Отварянето на магазините в неделя ще натовари разходите за заплати с 1,6 милиарда евро допълнително. “Търговците вече не издържат на натиска на кризата. Няма откъде да намерим още 1,6 милиарда евро, за да финансираме предложените на правителството”.

Контра-предложението на търговците е държавата да въведе субсидиране на новите работни места със средства от европейските фондове. “Ако 10% от търговските предприятия наемат нов служител субсидиран от държавата, ще се отворят 28 хиляди нови работни места”, заяви Коркидис.

Гръцкият търговски съюз настоява разширяването на работното време в сектора да важи само за туристическите райони, като курорти, пристанища и летища. Другите райони в страната да работят само шест недели в годината около Великден, Коледа, нова година и двата големи периода на сезонните намаления.

На друго мнение обаче е Синдикатът на служителите в търговията. “Кой ще определи къде започва и къде свършва туристическия район. Ако магазините около Акропола работят в неделя, защо да не работят търговките обекти в съседния квартал”, заяви главният секретар на Синдиката на служителите в търговията Танос Василопулос на пресконференция по темата.

Общото мнение, около което се обединяват членовете на “Пакт за запазването на неработната неделя” е, че зад предложението на правителството неделята да стане официален работен ден се крият интересите на големите международни корпорации.

“Собствениците на молове и мултинационални корпорации вече подготвят искове към Върховния административен съд, за да може да работят в неделя. Ако това стане, малките еднолични търговци ще бъдат унищожени”, настояват синдикатите.

Законопроектът, който включва работните недели трябва да бъде гласуван в следващата седмица. Синдикалните лидери започват масирана кампания в политическите среди, за да убедят депутатите на различните парламентарни групи да гласуват против предложението на министерството.

В понеделник следобед председателят на Асоциацията на малките търговци и занаятчии Георгиос Каватас ще се яви пред парламентарната група на ПАСОК, за да убеди депутатите-социалисти да гласуват против предложението.

“Имаме основание да смятаме, че депутатите ще ни подкрепят. Утре всички те трябва да отговарят пред гласоподавателите си по райони, защо са гласували закон, който е в противовес на интересите на местната общественост”, казва Каватас.

Ако акцията на синдикалистите не даде резултат и законът за въвеждане на работната неделя бъде приет, се очакват масови протести на членовете на “Пакт за запазването на неработната неделя”. “Не само няма да отворим магазините в неделя, но собственици и служители ще излезем със семействата си на улицата, за да покажем, че сме единни в позицията си”, каза Василопулос, който освен синдикален лидер е член на парламентарната опозиция СИРИЗА.

Василис Коркидис от своя страна заяви: “Издържахме шест години рецесия, четири години без банки. Няма да позволим да ни принудят да отваряме магазините си и в неделя, за да фалираме масово”.

Категории: ИкономикаПазари търговия работа в неделя Гърция стачки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus