Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Третият пакет финансова помощ включва седем мерки

24 Август 2013 / 13:08:50  GRReporter
835 прочитания

Нови мерки за общественото осигуряване, здравеопазването, държавния сектор и по-бързата приватизация са включени в третия пакет от мерки, който вече е обществена тайна между Атина и Брюксел.  Може официално да го опровергават, но въпреки това както Министерството на финансите, така и Брюксел го подготвят не само финансово, но и що се отнася до новите задължения, които Гърция ще се принуди да поеме.

Съществуването на трети пакет (макар и по-малък от миналите два) се потвърждава и от германския министър на финансите Волфганг Шойбле, който на настоятелните въпроси на немските медии говори за нов малък заем за Гърция. По този начин германия ще задържи в програмата и МВФ, който според днешната програма ще продължи да финансира Гърция до 2017.
 
Новите мерки

Гърция вече е поела задължението да покаже излишък тази година, който през 2016 и 2017 да стигне 4,5% от БВП, а през 2018- 4,3% от БВП, и ще трябва да остане в рамките на 4% от БВП до 2020. Това само по себе си предполага високи финансови задължения, които св свързват пряко с гръцкия дълг. Високопоставени чиновници от Брюксел отбелязват, че новата програма, както и да се оформи, не може да съдържа постоянни орязвания на заплатите и пенсиите. Нещо подобно в една страна със спад седма поредна година би поставило в опасност прилагането на програмата, и като следствие - парите, които държавите от Еврозоната са дали като кредит на Гърция.

Въпреки всичко ще се поискат повече гаранции за спазването на програмата.

  1. Един от начините е по-нататъшното автоматизиране в клаузите, които са договорени, но не са влезли в сила до сега. Ще трябва да се преразгледат автоматичните стабилизатори в случай, че например  осигурителните каси продължават да влошават икономическото си положение, както и да се изберат сектори, в които ще се орежат автоматично фондовете, така че да се компенсира разликата.
  2. Бонусите и допълнителните пенсии със сигурност ще бъдат орязани в следващия пакет. Предмет на договаряне ще е автоматичната корекция на пенсиите в случай на финансови промени, Мярката вече е гласувана, но ще се прилага от 2015. Ново кредитно споразумение може да  върне автоматичното изчисляване на пенсиите.
  3. Здравеопазването и общественото осигуряване въпреки непрекъснатите орязвания, се смятат от тройката за „прахосници” и нерезултатни по отношение на постигането на целите. Следователно трябва да продължи обединяването на осигурителните каси и орязването на  „ненужните” здравни услуги.
  4. Ще трябва също така да има връщане към частното осигуряване, чрез учредяването на частни професионални каси или чрез допълнително осигуряване в частни осигурителни компании, за да се облекчат задълженията на осигурителните каси.
  5. В държавния сектор (освен осигурителните каси и държавните болници) също има поле за подобрения. Местното самоуправление показва отклонения, с които трябва да се справи. Още много обществени служби, които произвеждат дефицит  ще трябва да се слеят, да бъдат продадени или да бъдат закрити. Подобен опит започна през 2010, но не осигури очакваните резултати заради непрекъснатите политически кризи.
  6. Тройката има големи очаквания от намаляването на административната тежест върху фирмите. Цената на бюрокрацията в Гърция се смята, че възлиза на 15 милиарда евро. Втората фаза на преструктурирането на държавния сектор ще е важна в следващия пакет мерки.
  7. Приватизацията е смятана от тройката като още един неуспех на програмата. През септември ще бъдат взети окончателни решения, които да гарантират, че програмираните проходи ще се изпълняват и ще намаляват публичния дълг. Отлагането на прилагането на клаузите за автоматична корекция в случай на отклонение на приходите от държавната собственост за две последователни тримесечия за 2013 ще бъде приложено в третата програма. Това може да означава както окончателни продажби на недвижимо имущество, така и ликвидиране на проблемни държавни компании като Гръцките отбранителни системи, гръцката оръжейна компания и Металургичната компания ЛАРКО.

14 милиарда евро

Планът, който се изготвя в Брюксел включва като първа фаза един нов заем от около 14 милиарда евро, и като продължение пакет за финансиране от ЕС, който приключва през следващия юли и ще запълни финансовата дупка от около 11 милиарда евро.

Намаляване на лихвите на заемите

Новият заем е малък и се смята, че ще мине лесно в парламентите на северните страни-членки, заедно с аргумента за финансово стабилизиране.

Втората, по-дългосрочна мярка е осъществяването на решението на Еврогрупата от 27 ноември, според което ако Гърция покаже излишък ще бъдат намалени лихвите на кредитите от първия и втория спасителен пакет. Обсъжда се и удължаване на заемите до 30 или 50 години.

Обсъжда се  и възможността дефицитът на програмите за развитие, които се финансират и от структурните фондове на общността, да не се включва в дълга. Тази мярка се смята, че ще ускори опитите за балансирани бюджети. Тя е подкрепяна от Председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, както и от заместника му Оли Рен.

Категории: пакет мерки заем Европейска комисия кредитори обществено осигуряване приватизация здравеопазване
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus