Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Travel блогъри разкриват своите тайни

24 Октомври 2014 / 16:10:09  Анастасия Балездрова
918 прочитания

През последните години хората по света пътуват все повече, а развитието на технологиите им позволява да споделят впечатленията си по все по-бърз и директен начин. Всички сме чели поне веднъж статии в блоговете на пътешественици, които ни доближават максимално до места, където трудно бихме достигнали или ни показват снимки с красиви плажове и екзотични животни.

В немалко случаи авторите на тези блогове, които започват да пишат за удоволствие постепенно започват да се занимават с тях професионално. Но за да достигнат до голяма аудитория и да привлекат интереса на рекламодатели и сътрудници в лицето на големи компании, които да ги финансират пътят е дълъг и труден.

Как можете да направите блога  и снимките си популярни и да започнете да печелите от тях? Отговори на тези въпроси дадоха някои от най-успешните travel блогъри в света, които се събраха в Атина в рамките на годишната си конференция „Travel Bloggers Exchange – TBEX Europe 2014”.

Създателят на един от най-нашумелите travel блогове в света Брет Лов разкри част от тайните на успешното развитие на своя блог за екотуризъм greenglobaltravel.com.

Той стартира проекта си след едно пътуване до Галапагоските острови, когато все още работи като журналист на свободна практика. Броят на спечелените първоначално 7 500 последователи нараства главоломно в рамките на шест месеца и достига до 50 000 вследствие на няколко внимателно предприети стъпки.

„Тайната е в създаването на собствен бранд. Самите ние трябва да сме наясно какво точно правим и да се придържаме към него постоянно. Второто най-важно нещо е да предлагаме качествено съдържание на читателите си”.

Брет разказа, че съдържанието е решаващо за компаниите в избора им на блогове, с които да си сътрудничат. „В началото на проекта се свързахме с различни PR и маркетинг агенции и туристически организации и проведохме едно проучване сред тях. 91 на сто от тях заявиха, че съдържанието на блоговете е това, на което обръщат най-голямо внимание”.

От същото изследване става ясно, че 56 на сто от компаниите са работили с блогъри поне веднъж на месец през 2014, 83 на сто са посочили, че ще го направят през 2015, а 77 на сто използват маркетинг от уста на уста, за да открият подходящите за тяхната работа блогъри. „Това е повече, отколкото търсенето през Google или професионални организации”, посочи той.

И така, според Брет, за да направите блога си популярен трябва: Да изберете подходящо име, което съвсем точно ще описва темата, описанието трябва да бъде кратко, различно, уникално и лесно за запомняне, а съдържанието –интересно и ангажиращо, разнообразно, провокиращо дискусия с читателите и максимално лишено от представянето на личността на блогъра.

Според Брет използването на социалните мрежи за популяризирането на блога трябва да бъде тясно свързано с неговото съдържание и да изпраща същото послание.

„Трябва да помним, че читателите винаги са на първо място и не се притеснявайте – когато сте коректни към аудиторията и създадения от вас бранд рекламодателите уважават това и плащат”. Той посъветва също блогърите да не отказват да предоставят работата си безплатно, но само когато това ще им донесе някакви дивиденти в бъдеще.

Това съветват и фотографите Лорънс Нора и Даниел Нахабедян, според които фотографите и блогърите трябва винаги да лицензират снимките си. „Правата върху тях са винаги ваши. Това, което продавате е правото да бъдат използвани”, заявиха те.

Основният проблем на фотографите обаче остава продажбата на тяхната работа и начинът, по който да я покажат на потенциалните клиенти. „Можете да ги продавате от собствен сайт или чрез специализирани сайтове. Във всички случаи в портфолиото си трябва да включите малък брой от най-хубавите си и силни снимки”, каза Нахабедян.

Лорънс Ноа посъветва фотографите да поставят съвсем малък воден знак върху снимките, които качват в сайтовете или блоговете си, както и върху онези, които предоставят за безплатно ползване. „Нямам нищо против да предоставя безплатно някоя снимка на малък сайт или блог, стига да поставят името ми като неин автор. Но в никакъв случай не позволявам дори и на малки компании да си позволят да качат моя снимка и да печелят от това, без да я закупят. В такива случаи им се обаждам и им казвам да платят или да я свалят от сайта си”, допълни той.

Разбира се, професионалните фотографи трябва да се отнасят към работата си като към бизнес. Затова препоръките на двамата са те да си намерят ниша, да търсят „правилните” хора, на които да промотират работата си, да предлагат снимките на всички възможни кандидат-клиенти – електронни и печатни издания, компании, организации, хотели и дори посолства. „Особено travel блогърите трябва да мислят какво още да предложат на клиентите си – някои по-особени снимки или видео материал, който да се използва на сайта на клиента”.

Друг начин, по който фотографите могат да покажат работата си е като организират курсове по фотография или просто като бъдат наети да снимат конкретни проекти. Относно оценяването на работата им те заявиха, че цените трябва да се определят спрямо разходите на фотографа и трудността и усилията, положени за осъществяването на крайния резултат. В допълнение фотографите могат да ползват така наречения pricing software, който може да бъде намерен на специализирани фотографски сайтове. 

Категории: Икономика travel блогъри фотографи конференция Атина TBEXevents TBEX Europe 2014
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus