Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Транспаренси Интернешънъл: Единствено борбата срещу корупцията ще изведе Гърция от кризата и ще привлече инвеститори

26 Октомври 2010 / 15:10:30  GRReporter
1020 прочитания

Гърция е с най-нисък сред европейските държави Индекс за схващане на корупцията от 3,5 (от максимални 10 пункта) според Международната организация Транспаренси Инетрнешънъл. Това я постави на 78 място от 178 държави и на последно сред европейските държави, като е задмината от България (с показател 3,6), Румъния (с показател 3,7) и Турция (с показател 4,4).

Докато правителствата инвестират огромни суми, за да се справят с глобалната криза – от нестабилността на борсовите пазари до климатичната промяна и бедността, корупцията продължава да бъде пречка за толкова необходимото развитие, според Индекс за схващане на корупцията 2010, който оценява корупцията на местната държавна администрация, но и на политиците.

Показателят се измерва между 0 и 10 като с 10 се оценяват държавите, в които има по-малко корумпирани политици и администрация, а колкото по-надолу пада, толкова по-корумпирани са държавите. Според Индекса CPI 2010, ¾ от 178 държави се намират под 5, т.е. едва 26% от държавите са прескочили прага от 5 пункта, което разкрива сериозни проблеми с корупцията, заяви председателят на Транспаренси Интернешънъл в Гърция Костас Бакурис по време на представяне на доклада за миналата година на конференция в Атина днес.

Според CPI 2010 Дания, Нова Зеландия и Сингапур се поделят първото място с оценка 9,3 като държави с почти несъществуваща корупция. В същото време нестабилни правителства в държави, където в миналото е имало сблъсъци, продължават да се намират на последните места в списъка. Афганистан и Мианмар се поделят предпоследната позиция с оценка 1,4, а пък Сомалия е последна с 1,1.

Поради различни причини индексът не може да се използва, за да се сравнява за една и съща държава развитието й през годините във връзка с политиките взети срещу корупцията и как това е повлияло върху индекса. Но според критериите, които винаги са еднакви, за да се изчисли индекса за схващането за корупцията, подобрение отчитат Бутан, Чили, Кувейт, Катар, БЮРМ, Гамбия, Хаити и Ямайка, докато положението се е влошило в Чехия, Гърция, Унгария, Италия, Мадагаскар, Нигерия и САЩ.

Сред страните, в които положението се е влошило, са тези, които са най-зле повлияни от икономическата криза, която се е засилила заради липсата на прозрачност и на почтеност. Гърция не прави разлика в правилото и се е отдалечила от поставена цел да наскочи прага от 5 пункта, каза г-н Бакурис. „Съществува нуждата от цлостна намеса и по-смели действия срещу проблемите и прилагане на механизма на управление, ако искаме да се справим с корупцията. Аз поисках от председателя на парламента да качи в интернет данъчните декларации за недвижимата собственост на всички политици, от момента откогато се занимават с политика, но въпреки, че той обеща да го направи, досега няма никакви резултати... Преди известно време беше заловен обвинен в корупция синдикалист, който е бил пуснат на свобода от съдията. Представете си за какво говорим” обобщи председателят на Транспаренси Интернешънъл.

„В това неприятно състояние попаднахме, въпреки опитите на държавата да се намеси чрез законите (защита на свидетелите, нов закон за контрол на разходите на общинските избори, намеса по новата административна реформа Каликратис и т.н.) Тези опити са недостатъчни, тъй като това все още не е успяло да повлия всекидневието на гражданите и на бизнесмените. Но изборът на правителството което обяви намерението си да узакони незаконно построените постройки водят в различна посока и изпраща погреяно послание” каза г-н Бакурис.

За да излезе Гърция от кризата е необходимо да се действа за установяване на прозрачността. Борбата с корупцията и подобрението на Индекса за схващане на корупцията ще помогне да се привлекат и нови инвеститори беше посланието на Транспаренси Интернешънъл.

 

Категории: корупция Транспаренси Интернешънъл Гърция CPI 2010 Прозрачност политици
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus