Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Трагичен край за 16 емигранти във водите на Марица

01 Юли 2010 / 09:07:01  GRReporter
1220 прочитания

Трагично загинаха във водите на Марица 16 души – емигранти, които се удавиха опитвайки се да преминат в Гърция чрез уговорка с турски трафиканти.

Трагедията развила се в област Дилофо и започва още от петък, когато гръцките полицаи открили на брега на реката 25 незаконно преминали границата емигранти от Африка, сред които и десет деца. Емигрантите казали, че с тях са били и две жени, които не са успели да изплуват на сушата и са се удавили. Както стана ясно от разказите им турските трафиканти са ги оставили да се оправят както могат като преди това са им взели по 1000 евро на човек, за да ги прекарат в Гърция.

Турските трафиканти им дали една лодка, в която се побрали половината от емигрантите, а останалите за които нямало място трябвало да преплуват реката. Но хората загинали в опита си да надвият силното течение на реката и да достигнат до отсрещния бряг, където вярвали, че ги очаква един по-добър живот.

Тези които можели да плуват се спасили и излезли на гръцкия бряг на река Марица. Когато полицията ги намерила те казали, че заедно с тях е имало и други хора, които може би са се удавили. Вчера сутринта полицаите откриха още девет трупа н агръцкия бряг на реката – на шестима мъже и на три жени, и още пет трупа на турския бряг. Чрез консулството в Одрин бяха уведомени турските власти. Всичките удавили се са млади хора на възраст между 20 и 25 години. Според хипотезата те са паднали в реката, след като лодката им се е обърнала.

Труповете са пренесени в болницата на Александруполис за аутопсия. Директорът на болницата Никос Раптопулос разтревожено разказа, че тези истории са се превърнали в ежедневие и че феноменът на нерегулираната миграция е придобил огромен мащаб и се случват нечувани неща, поради което трябва да се вземат спешни мерки.

В същото време полицаите продължават с изследванията в областта, тъй като може да открият хора, които може и да са се спасили. По трагична ирония на съдбата на заседание на Комисията от експерти на гръцкото и турското правителство в понеделник и вторник, което се проведе в гръцкото Министерство на защита на гражданите беше обсъден точно въпроса за незаконния трафик на хора.

Министрите се споразумяха, че трябва да бъдат определени контактни служби, за да се улесни комуникацията между двете страни, да се подобри сътрудничеството за идентифицирането на личните данни на емигрантите, които депортират, да се приложи процедурата за връщане на емигранти чрез Турция в трети страни, да се обменят статистически данни и двете страни да се информират за съответните разпореждания от законите по въпросите за нерегулираната миграция.

 

 

Категории: АктуалноКриминална хроникатрафик емигранти Марица
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus