Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Традицията повелява треска на празничната трапеза всяка година

25 Март 2010 / 12:03:00  GRReporter
9234 прочитания

Рибата треска и картофеното пюре с чесън са традиционните ястия, които присъстват на всяка гръцка трапеза на 25 март всяка година - националният празник на Гърция Евангелизму. По каноните на църквата вярващите имат право да вкусят два пъти традиционната риба по време на Великите пости. Традицията повелява, че първият път е през първата неделя на поста, а вторият е на националният празник по повод освобождението от турско робство през 1821 година.

Независимо, че не може да се улови в средиземноморските води тресковата риба става популярна в южно-европейските страни след петнайсети век, когато английски кораби започват търговски размяна на риба треска с Гърция, Испания и Португалия срещу стафиди. Според специалисти това е причината районите с големи търговски пристанища в страната като Коринтос и Пелопонис да има най-голямо изобилие от рецепти за приготвяне на този вид риба. Изключително богата на ценни хранителни вещества, осолена или опушена треската запазва вкусовите си качества за дълъг период от време, което дава възможност полезната риба да навлезе и във вътрешността на страната, а не само в около-морските райони.

 „Купувам изключително и само исландска треска, защото е от най-високо качество и месото й е бяло и най-вкусно,” казва пред вестник Вима любителят на риба Янис Василопулос. Той обяснява как да изберем най-добрата риба: „Филето на рибата трябва да е плътно, не тънко. Повърхността трябва да е бяла и гладка без  наранявания. Мътният жълтеникав оттенък означава, че или рибата е стара, или методът на консервация не е бил ефективен. Сивите паралелни линии на кожата показват, че става въпрос за треска, а не някоя друга риба от същото семейство.”

За подготовка на рибата преди готвене кулинарите съветват да купите треската два дни по-рано. Измива се от солта, отстранява се главата, опашката и перките, се нарязва на филенца, след което се накисва във вода. Ако искаме да се отървем от соления вкус на треската водата трябва да се смени поне четири пет пъти за на ден. За по-крехко месце последната вода трябва задължително да е хладка. Пържена или на скара треската запазва добрите си вкусови качества и е винаги добре посрещната на гръцката трапеза. Класическата смеска за пържена треска включва половин чаена чаша обикновено брашно, две супени лъжици зехтин, две супени ракия или 50 грама бира, чаена лъжичка захар и малко сол. Всичко това се обърква с малко хладка вода, за да се запази плътността на смеската. Водата в смеската е важно да не е топла, за да предпази рибата от поемане на много мазнина. След това топим филенцата от треска в сместа и пържим на среден огън. Сервира се с класическо картофено пюре с много чесън, магданоз за аромат и свежа пролетна салата.

 

Категории: Средиземноморска диетаРиба треска Национален празник
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus