Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Този път гърците избират между по-лошото и много по-лошото

27 Април 2012 / 18:04:56  Анастасия Балездрова
1615 прочитания

През последните дни гръцките партии обявиха своите почетни листи с кандидати, които влизат в парламента, без да е необходимо гласоподавателите да гласуват за тях. Това важи за първите няколко имена в бюлетината и броят зависи от крайния процент, който ще получи партията.

Обявяването на конкретните листи винаги е било голямо събитие. С още по-голямо нетърпение се очакваше сега, когато предизвикателството да бъдат избрани способни да се справят с проблемите хора е огромно.

Затова обявявяването на имената на водачите в бюлетините на ПАСОК и Нова демокрация предизвика не само горчиви усмивки, а и сериозни полемики. И това, защото социалистите избраха тяхната листа да се води от няколкократния олимпийски шампион по вдигане на тежести Пирос Димас, а консерваторите предпочетоха председателя на съюза на съдиите и прокурорите Хараламбос Атанасиу. Много гърци коментираха, че от ПАСОК се опитват да спечелят от успехите и народната обич към спортиста. За кандидата на Нова демокрация всеобщото убеждение бе, че изборът на един човек, който защитава интересите на професионална група, възползвала се от бюрократичната машина и заинтересована тя да се запази, не е най-доброто за лицето на партията.

GRReporter потърси мнението двама от най-известните гръцки политически коментатори.

Според Костас Янакидис, който работи в радио Best и електронния портал Protagon изборите на двете партии съдържат силен символизъм. „От ПАСОК поставиха начело един спортист, който е най-големият за всички времена в Гърция. През живота си е преживял много тежки ситуации. Спортът, който е упражнявал е вдигането на тежести, т.е. това, което ще бъде призован да направи сега за страната. Освен това Пирос Димас е част от гръцката общност в чужбина. Преживял е успешно прояви на расизъм. Т.е. неговата кандидатура съдържа много повече символизъм от избора на Нова демокрация. Тя избра един съдия, за да покаже по този начин стремежа си за една правова държава, в която има равенство между гражданите и институциите действат безпрепятствено”.

Журналистът от вестник Врадини Янис Ловердос беше по-категоричен: „За съжаление това е една тенденция, която започна преди много години. Тя произтича от желанието на партиите да спечелят гласове с помощта на евтини впечатления, които се създават сред хората. За съжаление те не са достатъчно узрели политически, за да преценяват политиците според техните програми и позиции. Критерият е кои и колко известни са те на широката публика. Това е логиката, в която стигнахме до днешния срив. Той не дойде внезапно, а е резултат на много действия в миналото, както от партиите, така и от самите граждани”.

Използването на спортисти, актьори, журналисти и други известни от медиите лица не е приоритет само на двете големи партии. Дали обаче те са подходящи, за да решат сериозните проблеми, които не търпят отлагане?

„Наскоро четох едно изследване, в което се описваха професиите на депутатите. Повечето от тях са адвокати и икономисти. Кажете ми вие какво е състоянието на икономиката и правосъдието и с какво силната държавна намеса помогна на Гърция, след като през толкова много години в парламента са се намирали такива хора. Това, което искам да кажа е, че в крайна сметка професията няма чак толкова голямо значение. Освен това е сигурно, че във времето, в което живеем, каквато и политика да  провеждаш, трябва да я комуникираш добре. Следователно е нормално известните и популярните лица, които са симпатични на хората от проявите си по телевизията, театъра, спорта да бъдат представени по-настойчиво. Хората ги разпознават и ако са им симпатични, гласуват за тях”, каза Костас Янакидис.

Според Янис Ловердос обаче тази практика на партиите е показателна за това „колко много сме изпуснали топката”. Вчера научихме, че се подготвя сътрудничество между Алексис Ципрас и Панос Каменос. Чудя се какво още ще чуем в тази държава. Само и само за да спечели гласове, всеки би могъл да направи каквото и да е. Загубихме същността на политиката. Всичко е въпрос на впечатления. Вчера разбрах, че Никос Маркатос, който беше любимо дете на покварената система на ПАСОК и се беше опитал няколко пъти да стане депутат с нея и не успя, сега е кандидат от партията на Панос Каменос и ругае срещу ПАСОК. Тези непрекъснати „кълбета”, които наблюдаваме непрекъснато нямат нищо общо нито с политиката, нито с идеологията. Имат значение само за личното уреждане на всички онези, които се занимават с политика. Но точно тези практики ни водят със сигурност към катастрофа”.

Никой от журналистите не се нае да даде прогноза за изхода на изборите на 6-ти май. Костас Янакидис определи идващата последна седмица като „много важна за това доколко обществото ще осъзнае какво зависи от тези избори. Т.е. да бъде поставена дилемата дали страната ще продължи по европейския път или не. Ако тя успее да обедини това, което наричаме средна класа, старите традиционни гласоподаватели, включително и тези за двете основни партии, ПАСОК и Нова демокрация ще успеят да преминат 50-те процента заедно или поне ще се доближат много до него. Така двете партии ще успеят да сформират едно правителство, което ще издържи за много време. Ако не успеят да постигнат това, съвсем искрено признавам, че не бих могъл да предвидя какво може да се случи”.

Категории: Политика избори почетни листи кандидатури Пирос Димас прогнози Янис Ловердос Костас Янакидис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus