Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Топ-мениджърите песимисти за бъдещето на Гърция

31 Януари 2012 / 10:01:43  GRReporter
1487 прочитания

Гръцките топ-мениджъри са най-песимистични за бъдещето на компаниите, които управляват. Песимизмът като цяло владее изпълнителните директори в цялата еврозона, но в световен мащаб преобладава оптимизмът. Това показва 15-то проучване на световния бизнес елит, което по традиция провежда консултантската компания Прайс Уотърхаус Купърс. Проучването е проведено в периода септември - декември 2011 и в Гърция са интервюирани изпълнителните директори на 45-те най-големи компании в страната.
    Всички те заявяват, че са загрижени за бъдещето на Гърция, не са сигурни в развитието на световната икономика и констатират голяма нестабилност на финансовите пазари. Техните колеги от еврозоната също са обезпокоени, но в световен мащаб бизнес елитът е оптимист за развитието на световната икономика, най-вече поради добрите резултани в нововъзникващите пазари.
    В Гърция обаче ситуацията е коренно различна. Тук хората, които управляват големите компании са несигурни не само в близкото, но и в далечното им бъдеще като най-големите проблеми се очертават липсата на свежи пари на пазара и непосилните данъци. Проучването регистрира тотално разочарование и липса на доверие в политиката на гръцкото правителство. 93 на сто от топ-мениджърите просто не вярват, че гръцкото правителство е в състояние да се справи с проблемите на националната икономика. За сравнение през 2010 този процент е бил 85 на сто.
    Те много категорично настояват превителството веднага да започне да съкращава драстично държавния сектор, да оздрави публичните финанси и така да допринесе за икономическия ръст на страната. 59 на сто вярват, че приоритет на правителството трябва да е стабилизирането на банковата система, 46 на сто - справянето с бедността на безработицата и 44 на сто - подобряването на инфраструктурата в страната. 82 на сто от тях се противопроставят на прекомерно високите данъци. В еврозоната процентът на изпълнителните директори, които не са съгласни с данъчната система е едва 46 на сто. Данъците са една от основните причини в търсенето на нови пазари.
    Поради дълбоката икономическа криза 90 на сто от водещите мениджъри са преразгледали стратегията си за развитие на компаниите, които управляват и търсят нови пътища за управлението на риска. 82 на сто от тях са взели решения за инвестиране на капитал, 79 на сто - за капитализация, 90 на сто вече са направили съкращения на оперативните си разходи, като следваща промяна в стратегията те показват outsourcing или прехвърлянето на дейности в трети страни. За изпълнителните директори уменията на служителите са от първостепенно значение за успеха на бизнеса, а също и производителността им. Половината от анкетираните определят повишаването на квалификацията на личния състав като един от приоритетите, където ще инвестират повече в следващата година.
    За съжаление 54 на сто от мениджърите признават, че през изминалата година са пристъпили към намаляване на работните места в компаниите, които управляват, а 41 на сто казват, че съкращенията им предстоят. Преди една година 60 на сто от директорите вече бяха съкратили персонал, а 36 на сто смятаха да го направят през 2011. Тези проценти са високи както в еврозоната, така и в световен мащаб.
    Дори и в момент на толкова дълбока икономическа рецесия гръцкият бизнес елит вижда възможности за развитие най-вече в три посоки - инвестиции в нови географски пазари, съвместни предприятия от типа джойнт венчър ил исливания с други компании, а също и увеличаването на пазарния дял в страни, в които компаниите им вече присъстват.

Категории: икономическа криза бизнес елит инвестиции развитие съкращаване на работни места приоритети на правителството
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus