Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

"Тлъстите" длъжници на данъчните

26 Юли 2010 / 11:07:13  GRReporter
985 прочитания

Дългът към Данъчните служби на 30 лица – най-вече фирмаджии и частни компании, на стойност 6,25 млрд. евро или 2,5% от Брутния вътрешен продукт минава с около 1 млрд. евро стойността на строгите мерки, които бяха взети през месец май.

Най-големият длъжник на държавата е бизнесмен, счетоводител от град Солун, който е замесен в скандали с незаконни връщания на Данък добавена стойност и дължи 636,3 млн. евро. Следват проблемни държавни организации като бившите държавни авиолинии Олимпиаки и Организацията за държавните железници, известната брокерска фирма Акрополис, която е замесена в скандала с облигациите, общинска фирма в квартал Ано Лиосиа дължаща 262,3 млн. евро, застрахователна компания и странно, но факт – няколко фирми за фотографски материали, разкрива вестник Имерисия.

Най-обезпокоителното е, че тези 30 фирми и бизнесмени са само върха на айсберга. Огромният „черен списък” на Министерство на финансите включва 3 900 частни лица и фирми, които дължат по над 1 млн. евро. Според начални информации сборът на дълговете им към държавата е около 15 млрд. евро, което е половината от дълговете с изтекъл срок към данъчните служби, които достигат до 32 млрд. евро.

В списъка на министерството от позиция 30 и надолу се намират банки, застрахователни компании, спортни клубове и фирми от всички области като фирми за хранителни изделия, за облекло, строителни компании, туристически компании, рекламни фирми и др.

Службите на министерството вече са започнали кампанията за събиране на данъците, което е доста трудно начинание, тъй като в продължение на много години тези случаи са събирали прахта по чекмеджетата. Пресен пример е бизнесменът от Солун, който дължи 636,3 млн. евро и е в затвора, което прави невъзможно да му се изискат огромните суми, които дължи. Други случаи с дългове за стотици милиони се влачат в продължение на 20 години със задлъжнели фирми, които вече са затворили, а от държавните фирми не може да се инкасира нищо, понеже хазната им е празна.

Затова от общата сума на дълговете, която е около 32 млрд. евро началните оценки са, че ще могат да са инкасират 1/3 от парите или около 8 и 10 млрд. евро, съобщава репортажа на вестник Имерисия. Съответно от първите в списъка 30 длъжници, които дължат 6,26 млрд. евро ще могат да се съберат около 2 млрд. евро. В министерството е създадена вече работна група, чието задължение е да придвижи процедурите, за да натисне длъжниците да си платят дълговете като им изземе имотите и им блокира влоговете. В Миконос и Санторини вече се готвят да изземат около 700 имота.

„Ще последват и други принудителни иземмания на имоти, тъй като това са доста предизвикателни случаи” казват от Министерството на финансите. Според наредбите на новия закон се установяват експресни процедури за даването на търг на тези имоти. При всеки случай на изземане на имот данъчният служител е длъжен да издаде програма за търг в следващите 40 дни и да определи дата на търга най-много пет месеца след иззмането. Търгове няма да се извършват, ако става дума за единствения дом на длъжника. В Имерисия се отбелязва, че през първите пет месеца данъчните са събрали 500 млн. евро от длъжници, които преди не са си плащали данъка, и се счита че макар и със затруднение, но може да се постигне целата от 1,5 млрд. до края на годината.

 

Категории: Актуално данъци длъжници бизнесмени компании
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus