Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Тимъти Гейтнър: Действайте бързо!

25 Април 2010 / 09:04:54  GRReporter
1178 прочитания

Докато в Атина дори и през уикенда продължават интензивните преговори на представителите на Международния валутен фонд, Европейската комисия и Европейската централна банка с гръцкото правителство, във Вашингтон финансовият министър Георгиос Папаконстантину обменя мисли с бизнес елита на света. Детайлите по спасителния план за гръцката икономика, която вече не е в състояние сама да погасява дълговете си бяха обсъдени на срещата му с изпълнителния директор на МВФ Доминик Строс-Кан, с президента на ЕЦБ Жан-Клод Трише и с европейския комисар по финансовите въпроси Оли Рен. Днес министър Папаконстантину ще има още една среща, този път на 4 очи с Доминик Строс-Кан.

Гръцкият финансов министър се срещна и с американския си колега Тимъти Гейтнър, който призовал гръцкото правителство, МВФ и Европейската комисия да действат бързо, за да намерят решение на кризата. Активирането на пакета финансова помощ за Гърция може да стане през първите 10 дни на месец май, тя ще е под формата на заеми, които могат да достигнат до 45 милиарда евро за 2010 година. Пакетът ще се задейства веднага, след като МВФ и ЕЦБ постигнат споразумение с гръцкото правителство за икономическите реформи.

Пратениците на Вашингтон, Брюксел и Франкфурт в гръцката столица настояват за по-големи съкращения в държавния сектор, където само орязването на 13-та и 14-та заплата на държавните служители не е достатъчно. Експертите по оздравяване на закъсали икономики искат прекратяването на всички временни трудови договори в държавния сектор, закриване или приватизиране на губещите държавни предприятия, както и отказ от браншовите трудови договори и пълна свобода за уволнения. Специалистите на МВФ са категорични, че пенсионната реформа не може да стартира през 2018 година, както планува гръцкото правителство, а трябва да страртира веднага или най-късно през 2011 година, а индивидуалните пенсии трябва да се формират съобразно пенсионните вноски, които е правил пенсионерът по време на трудовия си стаж.

Очакват се и ограничения в частния сектор, където мисията на МВФ настоява за 30%-но намаление на възнагражденията за Коледа и Великден, както и тотално либерализиране на пазара на труда и отварянето на така наречените затворени професии.

Докато в Атина и Вашингтон преговорите вървят с пълна сила и ситуацията в Берлин не е по-спокойна. Германското правителство се намира в трудната ситуация от една страна да е притиснато от Брюксел да отпусне най-големия дял от финансовата помощ за Гърция, а от друга да среща огромно неодобрение за тази помощ от собствените си гласоподаватели. В интервю за ДПА министърът на икономиката на Германия Райнер Бридерле заяви, че решението за отпускане на помощта ще се вземе най-рано след 10 дни, след като гръцкото правителство представи една обновена програма за икономически реформи за 2011 и 2012 година, която бъде одобрена от МВФ. “Гърция трябва да оздрави обществените си финанси и затова изпълнението на програмата за стабилност ще се следи строго. При всяко отклонение от нея ще се преустановява и финансовата помощ”, заяви финансовият министър Волфганг Шойбле в интервю за списание Фокус. Той добави, че ако се постигнат целите на Програмата, Гърция много бързо ще се върне на пазарите и помощта няма да струва нищо на германския данъкоплатец.

Международните анализатори обаче не са толкова големи оптимисти за изхода от гръцката икономическа криза. Те предупреждават, че ниският икономически ръст, заедно с високите лихви на кредитиране на държавния сектор ще доведат до нарастването на дълга като процент от БВП. Очакванията на Банката на Гърция са, че през 2010 година БВП ще се свие с още 2 на сто, ръстът ще остане отрицателен и през 2011 година, а през 2012 слабо ще започне да се движи нагоре. Spread-показателят няма да се понижи чувствително и ще се задържи около 300 базови единици в края на 2010. Така дългът, който през 2009 беше 115,3% от БВП през 2013 ще достигне 130% от БВП. Ако Eurostat наново преоцени дефицита, дългът може да достигне и до 137 на сто.

Анализаторите припомнят също, че в следващите 3 години изтича падежът на гръцки облигации на стойност 150 милиарда евро. ПОмощта, която Гърция ще получи от ЕС и МВФ няма да е повече от 80 милиарда евро. Т.е. разликата страната ще трябва да покрие сама. Доколко ще успее, на този етап никак не е сигурно.

 

 

Категории: МВФ Германия гръцка икономическа кризаПазари
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus