Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Терористът Савас Ксирос написа книга за лошите условия в гръцките затвори

30 Декември 2009 / 12:12:09  GRReporter
1890 прочитания

Савас Ксирос написа четвъртата си поредна книга в затвора. Казва се „От подземието” , както и предишните книги издател и на тази е съпругата му Алисия Ромеро.

В новата си книга терористът разказва за условията в затвора. Запознава с детайли читателите за развитието на неговото състояние от задържането му преди шест години и престоя в болница „Евангелизмос” до днес.

Според Ксирос примерите му за отношението към затворниците са показателни за манталитета на гръцката система на поправителните домове спрямо законността и затворниците. Акцентира на отношението на надзорниците към болните. 

Авторът говори за масовост на явлението за прикриване на сериозно заболяване, изискващо систематично лечение. С конкретни примери и имена разказва за това как лекари назначават погрешни лечения на затворниците, които впоследствие биват прекъсвани и продължавани с други отново неподходящи за дадено заболяване медикаменти. Ксирос отдава най-честите заболявания, от които страдат затворниците именно на лошото им „лекуване” от страна на специалистите и служителите в поправителните домове. Авторът разказва за чести случаи на проявяване на общи симптоми у затворници като обриви, изтръпване на устните и на лицевите мускули, както и на други симптоми, ясно показващи, че им се дават психотропни лекарства с токсични странични ефекти. 

Авторът цитира и лъжливи показания на лекари от затвора, разказва за безхаберното отношение от страна на служителите, в случаите, когато е подавал оплаквания и жалби по въпроси свързани с лечението му и поведението на надзирателите като цяло. В приложението на книгата са публикувани пълните текстове на внесени от него жалби по цитираните проблеми, ответни реакции от прокурори и други компетентни лица.   

Савас Ксирос бе заловен от полицията на 29 юни 2002 година, когато бомба избухна в ръцете му докато се опитваше да я инсталира в Пирея. В рамките на два месеца властите идентифицираха бомбата като дело на терористичната група "17 ноември", разпитаха Ксирос и задържаха повечето от предполагаемите членове на групата. Арестът бе разтръбен като най-големият пробив в борбата на полицията срещу терористите. Това е така, защото дотогава властите не успяваха да идентифицират нито един член на "17 ноември". Наименованието на организацията идва от датата 17 ноември 1973 г., когато управляващата тогава военна хунта потушава с кръв студентска демонстрация. Прокламираната от нея цел е борба срещу капитализма, при която за 27 г. бяха убити 23 чужденци и гърци и бяха извършени над 50 бомбени атентата. Първата жертва през 1975 г. става резидентът на ЦРУ в Атина Ричард Уелч, а последната - британският военен аташе Стивън Сондърс.

Категории: 17 ноември затвори Криминална хроника
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus