Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Терористи подготвят атентат срещу политическа личност

15 Октомври 2013 / 16:10:13  GRReporter
832 прочитания

В състояние на повишена готовност се намират гръцките сили за сигурност, заради зачестилите улики за провеждане на терористичен атентат срещу „политическа цел”.

Според публикация на вестник Етнос, която е основана на информация от запознат със ситуацията отговорен кадър, „безпокойството не е нито неясно, нито необосновано”. Напротив, по думите му службите за сигурност да успели да съберат улики и други данни, които се определят като много сериозни във връзка с вероятността от провеждане на терористичен атентат, и то съвсем скоро.

Други източници свързват директно тази вероятност със съобщението на полицията, че зад банковия обир в Метана през юли тази година се крие издирваният за участие в терористичната групировка Революционна борба Никос Мазиотис. Опасенията на властите са, че обирът е бил част от подготовката на потенциален терористичен атентат.

Според източници по време на обира един от нападателите е извикал към клиентите, че снимат филм и няма от какво да се страхуват. Двамата обирджии са успели да отмъкнат 110 000 евро, а цялата акция от самото начало е породила съмнения, че е организирана от терористи.

Анархистът и приятелката и майка на детето му Пола Рупа бяха освободени и им бяха наложени ограничителни мерки малко преди началото на процеса срещу тях, поради изтичането на регламентирания от закона 18-месечен срок за предварителния арест. След юни 2012 властите загубиха напълно техните следи. По време на последвалия процес Мазиотис получи присъда за 50 години затвор за участието си в групировката Революционна борба.

Антитерористите смятат, че Мазиотис е сформирал около себе си нова група, която засега ограбва банки с цел да финансира бъдещи терористични нападения. Тези намерения прозират ясно в текстовете, които издирваният и неговата приятелка Пола Рупа. Според полицейски източници текстът им за Златна зора, който бе публикуван преди дни обявява, че предстои нов терористичен удар.

Според властите Мазиотис е успял да събере около 1,5 милиона евро чрез банкови обири, пише Етнос. Няколко дни след удара в Метана петима души нахлули в банков клон във Велестино и задигнали 317 420 евро. Тогава властите отново бяха представили записа от камерите за сигурност, тъй като са открили връзка между двата обира и наличието на улики, че в тях са замесени терористи. Крадците на банката във Велестино са носели перуки и слънчеви очила, а в обира ва Метана са участвали четирима души.

От службата за борба с тероризма смятат, че Никос Мазиотис е също зад други три банкови обира. Най- голяма е била плячката от обира на банка на остров Спецес, от която нападателите задигнали половин милион евро. 

Категории: Криминална хроника тероризъм атентат Революционна борба Никос Мазиотис банкови обири
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus