Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Телевизии и футболни клубове срещу полицейски пенсионен фонд

02 Януари 2013 / 18:01:29  GRReporter
972 прочитания

Финансовата полиция в Гърция провежда предварително разследване срещу Спомагателния фонд “Пенсии” на служителите на реда, след жалба от Съюза на полицейските служители в район Атика. Ръководителят на специализираната във финансови нарушения прокуратура Григорис Пепонис ще разследва както фонда, така и телевизионни компании и футболни клубове.

Според жалбата телевизиите, които предават мачове в ефир и самите футболни отбори не са плащали “лепта” за допълнителното социално осигуряване на полицаите, както предвижда закон 2574 от 2007. Законът постановява, че 10% от цената, която телевизионните компании плащат за правата да излъчват футболни мачове трябва да отива към полицейския спомагателен фонд “Пенсии”. Същият закон налага самите футболни клубове в Гърция да плащат на фонда 5% от приходите си от продажба на билети, за да поддържат неговата финансова наличност.  

Информацията предоставена от Съюза на полицейските служители в район Атика, на която се позовава zougla.gr сочи, че гръцките телевизии и футболни клубове са пренебрегнали закона и не са отделили сумите според установените през 2007 такси. Това е коствало на фонда около два милиона евро, казват от Съюза и настояват, че управителният съвет на спомагателния пенсионен фонд носи пряка отговорност за не събраните такси. Те са на мнение, че управлението не е положило никакви усилия в изпълнението на задълженията си.

Другата страна на проблема, която гръцките медии избягват да разглеждат е законността и ефективността на този тип такси за трети лица. Финансисти и бизнесмени, наред с Министерството на финансите смятат, че данъците и таксите към трети лица са една от най-големите слабости на икономическата система за Гърция. На това мнение са и специалистите от помощната мисия на кредиторите от Международния валутен фонд и Европа, които отдавна съветват правителството да отмени час по-скоро всички допълнителни данъчни и общински налози, които не облагодетелстват пряко държавата или частния сектор.

Данъците и таксите към трети лица товарят крайната цена за потребител, нямат пряка полза за държавната хазна, имат отрицателен ефект върху конкурентоспособността и са пречка пред стимулирането на бизнес активността в различни сектори.

В момента държавното управление е в период на разчистване на излишните тежести в данъчната и в митническата система на страната, но процесът е дългът и тромав. Специалистите твърдят, че социално осигурителните фондове трябва да набират средства от вноски, а не да натоварват приходите от дейности, които не са свързани пряко с тях, за да си набавят средства. Засега все още тече разследването на прокуратурата, но от Съюза на полицейските служители в район Атика настояват, че престъпната небрежност на управлението на фонда в събирането на полагаемите му такси ще доведе до фалит.

Нарушенията в Спомагателния фонд “Пенсии” на служителите на реда не са рядкост. Според телевизия Стар по-голямата част от пенсионираните полицаи в последните години са получили пенсия и еднократно парично обезщетение подобаващо на ранг генерал. Практиката според запознати е стара и е образувала дефицит от 250 милиона евро, казват представители на атинските полицейски служби. Твърдението се позовава на жалба, която подаде Съюзът на полицейските служители в район Атика. Дългогодишната практика да се източват пари с изплащането на пенсии по-високи от полагащите се за полицейския ранг са допринесли допълнително за унищожението на фонда.

Категории: ИкономикаПазари полицаи социален фонд данъци и такси към трети лица
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus