Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Технологична скука на изложението IFA в Берлин

05 Септември 2014 / 08:09:09  Иван Петков
6794 прочитания

Иван Петков

Спомняте ли си времената, не много отдавна, когато наблюдавахме учудено и неразбиращо еуфорията на потребителите отвъд океана, когато се появяваше някоя технологична джаджа? После модата по технологични мобилни джаджи стана повсеместна и макар при нас, на Балканите, да няма подобна "истерия" около покупката на нов смартфон или таблет, определено мога да кажа, че редовият потребител усети този нов вид ентусиазъм.

Уви, времената се променят и в последните години еуфорията се връща отново само на територията на технологичните ентусиасти. Истината е, че свикнахме с поредното представяне, с поредното вдигане на параметрите на поредната технологична джаджа. Технологична скука започна да обхваща потребителите, като че ли липсва онова настървение да имаме на всяка цена последния модел телефон или талбет, който да ни донесе в джоба най-новите иновативни чудеса.

Изложението IFA в Берлин се провежда за 90-ти път и има славата на място, където си дават среща иновативни продукти и технологии от цял свят. Ще отбележим, че сред  първите посетители е самият Айнщайн, а на изложението са представени технологии като радиото, телетекса, компакт диска, широкоекранния телевизор, DVD и MP4 форматите и устройствата за работа с тях и много други.

Тази година не прави изключение и сред настъпилия технологичен застой, изложението предлага редица интересни и иновативни продукти.

Смартфони

Около година и половина след като показа концепцията за гъвкав екран, Samsung представиха първия в света телефон,  чийто кран не само е леко извит, а част от него е огъната - Note Edge. Името показва, че телефонът е част от Note серията на корейския производител, която се отличава с голям екран и наличие на писалка за водене на бележки и още куп други интересни възможности. На извития десен край на екрана, ще се появява информация за нови съобщения, мейли, пропуснати разговори, виртуален бутон от приложението за камерата и други изненади, които е приготвил производителят.

Наред с интересната визия и нов поглед към употребата на смартфоните, трябва да отбележим, че извитият десен край на екрана няма да е толкова удобен за упротреба от потребители, които боравят с лява ръка. Друг "недостатък" на устройството е, че ще бъде предназначено за определени пазари, сред които надали ще попадне нашият регион.

Заедно с Note Edge, Samsung представиха и дългоочаквания Note 4 - наследникът на досегашните устройства от серията. Устройството е получило по-голяма резолюция на екрана - по-голяма от тази на повечето домашни телевизори, метална рамка и други подобрения, които не го отличават така, както ни кара да обърнем глави Note Edge. Note 4 носи "новия" дизайнерски език на компанията, макар и трудно да можем да го различим от неговия предшественик.

Sony, компанията от която се възхищаваше Стив Джобс, и която започна да възвръща своите позиции на мобилния пазар през последните години, също представи два нови модела от своята Z -серия. Това са Xperia Z3 и Z3 Compact. И тук флагманът не впечатлява с кой знае какво ново - външният вид е много сходен на предшественика Z2, техническите характеристики са еволюционни и не толкова важни, тъй като хардуерът отдавна задоволява нуждите на обикновения потребител.

От друга страна Z3 Compact изглежда да е по-интересният от двата модела, тъй като на практика отвътре има същия мощен хардуер, но събран в по-компактно тяло. Не е тайна, че  надпреварата в растежа на техническите показатели, доведе до големи размери на телефоните, чиито екрани минаха 5-инчовата бариера. Щадящи очите, но неудобни за носене. Мнозина потребители искат да ползват телефони, които не правят компромис с удобството на по-голям дисплей, но в същото време могат да се носят спокойно в джобовете на дънките. Z3 Compact е  точно за този тип потребители, тъй като разполага с удобен 4,6-инчов екран побран в наистина компактен размер и тънки рамки около екрана. Недостатък на "мъника" е, че металната рамка е заменена от пластмаса. Телефонът е водоустойчив, характеристика, която вече е традиционна за телефоните на японския производител.

Lenovo, които закупиха ветерана Motorola, в момента разширяват своята международна експанзия, като наскоро включиха и България сред страните, в които ще предлагат своите смартфони. Какъв по-подходящ момент да представят нова гама от устройства? Компанията представи смартфона Vibe X2. Той притежава интересен многопластов дизайн, който кара устройството да изглежда все едно е изработено от различни плочи, които са слепени една с друга.

Интересно е, че смартфонът се предлага и с допълнителни аксесоари – Xtensions. Единият увеличава живота на батерията със 75%, а вторият е високоговорител. Цената на Lenovo X2 е 399 долара, а търговският му старт ще започне от Китай (този месец), а през октомври ще се появи и на останалите пазари.

Част от телефоните бяха представени със 64 битови процесори, които са част от технологичната еволюция. На практика, за момента ползите за крайният потребител няма да са осезаеми.

Таблети

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus