Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Тази вечер се решава съдбата на Кипър

24 Март 2013 / 15:03:04  GRReporter
1402 прочитания

Кипърският правителствен представител описа преговорите  между тройката и кипърското правителство като изключително трудни след последното неразбирателство за спасителния пакет за кипърската икономика, до което според а Атинската новинарска агенция се е стигнало вечерта в събота.

Неразбирателството се дължи на непромененото становище на Международния Валутен фонд и по-специално на неговия представител в Кипър Делия Делкулеску, която изглежда има указания  от директора на фонда Кристин Лагард да настоява за същия режим за Банката на Кипър, който важи за Банка Лаики. Делкулеску настоява банката да бъде разделена на „добра” и „лоша” банка по образец на Лаики и след това да се слеят двете „добри”  части на двете банки. Според информациите Банката на Кипър и правителството са отказали да приемат това искане на тройката и МВФ.

Кипърската страна смята подобно развитие за несправедливо, защото Банката на Кипър ще се нагърби с плащането на заема от около 9 милиарда евро, който Банка Лаики взе от Европейската централна банка. На база на дискутираните теми до вчера късно вечерта, когато Делкулеску постави темата за Банката на Кипър, договорът предвиждаше  рекапитализирането на Банката на Кипър с орязване от порядъка на 20% на влоговете над 100 000 евро. Всички влогове във всички банки ще са гарантирани според влога, а не според сметката. Ще бъде наложена солидарна вноска на всички влогове над 100 000 евро в кипърските банки за осигуряване на касите за социални грижи и други сметки от обществена важност, които са в банка Лаики, а процентът на вноската ще е не повече от 4% . Източник е заявил пред Атинската новинарска агенция, че след непромененото становище на МВФ въпросът е какво ще е становището на Европейската централна банка и Европейската комисия.

Още от 6 часа следобед в събота председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум насрочи през twitter свикването на заседание днес в 7:00 гръцко време. Президентът на Кипър Никос Анастасиадис, замина за Брюксел в 7:15 гръцко време, където ще продължи преговорите за завършването на данъчното споразумение за спасяване на кипърската икономика.

Маратонското заседание на съвета на политическите лидери, свикано от Анастасиадис, за да обсъдят последното развитие по данъчното споразумение  между Кипър и кредиторите приключи в 1 часа след полунощ. По време на заседанието политическите лидери получиха информация и от представителите на тройката, които са в Кипър.

В Брюксел Анастасиадис е съпроводен от заместник -председателя на Демократичния съюз ДИСИ Авероф Неофиту, от министъра на финансите Михалис Сарис и от правителствения представител Христос Стилианидис, както и от делегация от Централната банка и министерството на финансите. Предвидени са срещи на Анастасиадис с европейски висши чиновници, както и с директорката на МВФ Кристин Лагард. По време на преговорите в Брюксел лидерите на партиите ще заседават непрекъснато в Президентството и ще се консултират с президента Никос Анастасиадис.

Банков източник съобщи за Атинската новинарска агенция, че банка Лаики е „в клинична смърт”, а Банката на Кипър „диша с респиратор”. Според него трябва на всяка цена да бъде спасена Банката на Кипър, за да се спаси и кипърската икономика.

Според информациите, МВФ и Берлин целят ликвидация на Банката на Кипър и на Банка Лаики. Становището на МВФ би могло да бъде смекчено, а другите две страни на тройката – Европейската комисия и Европейската централна банка изглеждат доволни от становището на Левкозия.

 

Категории: Кипър преструктуриране на банковата система Банка на Кипър Банка Лаики орязване на влоговете МВФ
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus