Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Тазгодишният оборот по празниците се сви с 800 милиона евро

27 Декември 2013 / 12:12:22  GRReporter
901 прочитания

Според оценките на Националната конфедерация на гръцката търговия тазгодишният празничен оборот на магазините за продажба на дребно се очаква да е около 6,8 милиарда евро срещу 7,6 милиарда миналата година, което означава загуби за 800 милиона евро в една година, особено трудна за пазара.

Много разочароващо е сравнението между 2013 и 2008, когато оборотът по празниците е бил 21,9 милиарда евро,което означава, че намалението е от 68,9% за последните пет години. Намалените потребителски разходи е още един белег на тазгодишните коледни празници. Оборотът ще е само 1/3 от онзи през 2008, и ще е с 10,5%  по-малък в сравнение с 2012. Основната причина за това са орязването на семейните бюджети, както и данъците, които домакинствата трябва да платят в края на годината.

Тазгодишната празнична трапеза е с 2,51%  по-евтина в сравнение с миналата година, според представителното проучване на Института за търговия и услуги на търговската камара.По-конкретно, цената на семейната трапеза тази година е била средно 147,75евро срещу  151,56 евро миналата година и 158,93 за същия период през  2011. Тази малка разлика от 3,81 евро отразява стагнацията на цените на месото (по информация от пазара Варвакио), с някои леки увеличения на цената на пуйката (11.11%) и свинското месо (5,41%). Но стойността на местното агнешко месо движи точно на същото ниво като миналата година (7 евро/кг).

Приятната изненада по отношение на намалените разходи за потребителите по време на празничния сезон идва от десертите, като средното намаление при традиционните сладки меломакарона  и курабиите е с 11% в сравнение с 2012.

Що се отнася до цените на плодовете и зеленчуците, картината е по-противоречива, като цената на зелето  показва най-голям спад (около 29%), следвана от лек спад при доматите и картофите (3% и 6% съответно), докато на обратния полюс е забележимото увеличение в цената на ябълките (24,55%) и зелената салата (15.8%).

Спад се забелязва и при цената на сиренето – с 13,93%, а при останалите продукти в супермаркета и тази година има както намаления, така и увеличения.

Въпреки факта, че търговските фирми са песимистично настроени за следващата година, Василис Коркидис, председател на търговската камара 2013 е последната година, при която има свиване на търговската дейност, а през 2014 ще има постепенно стабилизиране на потреблението.  Причината за тази смела прогноза са периодичните проучвания на камарата, както и скорошния доклад на ЕК за европейските малки и средни фирми, който потвърждава до голяма степен тазгодишните резултати от годишния доклад на камарата. В него има баланс между оптимизъм и песимизъм, надежда и безнадеждност, оцеляване и затваряне.

  • За 2014  намалени продажби и печалби очакват всеки 5 от 10 еднолични фирми, и 4 от всеки 10 ООД и ЕООД.
  • Абсолютното мнозинство, независимо от размера на фирмата, предвижда спиране на съкращенията и запазване на работните места.
  • Почти 4 от 10 ООД и ЕООД и 5 от 10 еднолични фирми смятат, че е вероятно през 2014 да не могат  да обслужват финансовите си задължения.
  • По-малко от 2 на всеки 10 еднолични фирми и само 1 от 10 ЕООД и ООД смятат, че могат да затворят през 2014.

 

Категории: коледни празници оборот потребление свиване на разходите
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus