Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Таванът на бензина по-висок от пазарната цена

24 Март 2010 / 18:03:21  Виктория Миндова
1303 прочитания

Таван на цените на бензина въведе гръцкото управление, като временна мярка за спиране на спекулацията на пазара на гори. Ограничението ще важи около три седмици между от 24 март до 11 април тази година за осем общини в Гърция – Ласитиу, Ретминис, Ханщ, Ираклио, Додеканися, Фокидос, Теспротиас, Превезис. За всяка община е изчислен отделна стойност на тавана на цените. Новата мярка се въвежда с цел защита на потребителя от неестественото повишаване на цените на горивата, но парадоксално се оказа, че таванът въведен от правителството на ПАСОК предполага цени по-високи от досегашните на пазара.

Собственик на бензиностанция на остров Крит казва пред телевизия ΣΚΑΪ, че цената на  литър бензин в неговата бензиностанция е била 1,48 евро. Бизнесменът пояснява, че въведения от държавното управление таван на цените на горивата е с 4 евро цента по-висок от пазарната цена до момента или 1,52 евро на литър. Според запознати основният проблем при оформянето на цените на горивата се създава при доставчиците на едро и рафинериите. Липсата на нормативна рамка, която да защити крайният потребител от спекулации дава възможност на големите компании за внос и преработка на горива да променят цените без оглед към последиците за крайния потребител и пазара като цяло.  

„За пореден път политиците показаха неспособността си да сложи таван върху всичките стадии на движение на пазара на горивата – от рафинериите до частните бензиностанции. Пример е община Ираклио, в която средната стойност за закупуването на едро на литър бензин е 1,52 евро и превишава средната крайна цена на потребителя. С други думи липсата на контрол върху цените на производителите на едро ни кара да продаваме бензин на загуба. Това важи за много райони във вътрешността на страната и островите в Гърция,” обяснява Харис Мавракис председател на Съюза на собствениците на бензиностанции в община Ираклиу.

„Недоволството на колегите в областите с таван на цените е оправдано”, казва за GRReporter служител в столична бензиностанция и продължава: „В период на криза принципите на свободния пазар се нарушават от спекулантите. Държавата най-сетне трябва да сложи някакъв ред в ценообразуването, като започне от големите компании-рафинерии. Бензиностанциите са на края на хранителната верига и таван само на цените на дребно няма да ни реши въпроса,” обяснява служителя.

Категории: ИкономикаПазариЦени на бегоривата
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus