Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Таен план за орязване на всички заеми

26 Февруари 2012 / 14:02:19  GRReporter
6018 прочитания

Гръцкото правителство и надзорните органи в страната разполагат с таен план за орязване на заемите, раздадени от банките на фирми и домакинства. С подобен план властите в страната може да се опитат да се подготвят за големия срив, който се очаква да донесе при заемите огромната рецесия.

Планът беше изпратен преди време от американската компания „Bain” на финансовото министерство и на управата на Банката на Гърция, в опит да бъдат намерени начини и планове за справянето на кредитните институции с рекапитализацията и лошите кредити, които неминуемо ще се увеличат.

Основен параметър е задълбочаването на рецесията и през 2012, която ще бъде много по-голяма от първоначалните оценки, въз основа на които бяха изготвени сценариите на Black Rock. Те предвиждаха, че допълнителните лоши кредити на банките ще бъдат в размер на 10 милиарда евро.

Сценарият

Сега този сценарий вече е остарял, защото колкото по-голяма е рецесията (4,4% от БВП вместо 2,8% в първоначалните оценки), толкова по-големи ще са и очакваните лоши кредити, тъй като все повече фирми и домакинства ще изпадат в невъзможност да плащат вноските по заемите си. Както се отбелязва в тайния доклад на чуждите агенции, предлагащи сценария, «банките и правителството трябва да погледнат на рекапитализацията от една нова гледна точка, което означава контролирано намаляване задлъжнялостта на фирмите с отписване на дългове, така че бизнесът, освободен от тежестта на дълговете си, да може да се заеме с нови инвестиционни планове и да повиши своята рентабилност».

Припомня се, че в Исландия бе осъществено «окастряне» на задълженията по заеми на домакинствата в рекорден размер, възлизащ на 16% от БВП на страната.

Подобен план бе приложен и в САЩ, където преди няколко дни федералното правителство и 49 от всичките 50 щата се договориха с петте най-големи банки да отпишат част от задълженията на хората, теглили ипотечни заеми.

Ключовият въпрос за Гърция е дали надзорните органи и гръцкото правителство имат подобен стратегически план, който ще помогне на банките да се стабилизират, но и доколко бизнесът и домакинствата могат да се възползват от него.

Разбира се, както отбелязват източници от Банката на Гърция, на първо място ключово значение за развитието имат компаниите, затова планът предвижда да бъдат подкрепени те, за да последва възстановяване на икономиката. Впоследствие планът ще се приложи и при потребителите, т. е. при ипотечните и потребителските заеми.

Това означава, че банките ще бъдат призовани да преразгледат отпуснатите заеми, при това и ”редовните”, не само тези, които са „на червено”, именно за да предотвратят лавината от нови лоши кредити. Тази регулация, която се очаква, че може да започне през 2012 за бизнеса, а за домакинствата по-късно, ще включва на първо време намаляването на месечната вноска чрез удължаване на времето за погасяване на заема, както и гратисен период за определени групи от населението, а впоследствие ще включва и «орязване» на главницата и лихвите.

Примерът

Ако предложеният план, базиран на опита на Исландия,  бъде приет, «орязването» ще бъде от порядъка на 30% от главницата при фирмените, ипотечните и потребителските заеми, което означава, че е възможно да бъдат орязани задължения в размер на 70 милиарда евро.

Според плана, началото ще бъде дадено от големи фирми в определени браншове, които са изправени пред огромни проблеми, но се окачествяват като жизнеспособни, и ще предвижда освен „орязването” на главницата, нов заем и назначаването на „наблюдател” от банката редом до изпълнителния директор на фирмата. Този служител ще има същите задължения и отговорности, както и наблюдателите, които ще изпрати Европейската комисия в гръцките министерства. Той ще участва в решенията, които ще се вземат за оздравяване на компанията, както и за новите инвестиционни планове.

При домакинствата предложението е програмата да започне с групи от населението, за които банката прецени, че ще могат да обслужват заема си при новите условия, а не с безработни или други уязвими групи, които ще могат да уредят дълговете си посредством неотдавна приетия  закон за свръхзадлъжнелите домакинства.

«Репетиция» в публичния сектор

Първа крачка в посока орязването на задълженията на кредитополучатели е решението на вицепремиера и министър на финансите Евангелос Венизелос за „окастряне” на ипотечните заеми, получени от държавните служители.

Спирането на плащанията вече е счупило всякакви рекорди

Заемите „на червено” вече са достигнали лавинообразни размери, а банкерите се страхуват от следващия период на „бум” на необслужваните заеми – ипотечни, фирмени и потребителски.

В рамките на три години лошите заеми са се утроили (от 5,8% през 2008 на 15% миналата година), като се отчита влошаване и за първите месеци на 2012, където се изчислява, че заеми за близо 40 милиарда евро са «на червено».

И в годишния доклад на Банката на Гърция се отбелязва, че вече «е засегната способността на домакинствата и фирмите да изплащат заемите си, в резултат на което се увеличава броят на заемите със закъснение в погасяването».

Категории: таен план орязване на заеми икономическа криза лоши заеми американската компания Bain
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus