Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Съзидателната сила на реалната икономика

23 Юли 2013 / 16:07:14  Виктория Миндова
1403 прочитания

Проблемите на гръцката икономика и предприятия са широко известни и детайлно анализирани в последните три години. Всеобщо известни са фактите, че десетки хиляди предприятия са фалирали от началото на кризата досега, страната е загубила 25% от БВП, липсват свободни средства на пазара, а банките се крепят на европейската помощ.

Въпреки всички тези негативи, в Гърция продължава да има позитивни примери на предприемачество и иновация, които с упорство, добри идеи и малко помощ не само издържат на натиска на времето, но създават капитал в страната. Пример за това е компанията HYDRO PROCESS SYSTEMS LTD., която е създала устройството MAX GROW.

Уредът MAX GROW представлява електронна система за пречистване на водата от минералните соли, които вредят на земеделските култури. Нискочестотни радио вълни се справят с проблемите, причинени от солената вода. Механизмът генерира до два милиона трептения в секунда, като отстранява на минерални соли лесно, бързо и евтино. Механизмът струва три хиляди евро и по-крупните земеделци могат да погасят инвестицията още първите шест месеца след закупуването му.

Иновационната електрона система нямаше да стигне до свободния пазар, ако изобретателят й Спирос Комбокис не бе кандидатствал в първия конкурс “Make Innovation Work”.

Конкурсът е инициатива на Гръцко-американската търговска камара и посолството на САЩ в Атина и бе проведен преди две години. Тогава категориите за иновационни проекти бяха само три - зелената енергия, алтернативното селско стопанство, корабната индустрия. Победителите получиха 100 хиляди долара, както и пакет от юридически, консултантски и маркетинг услуги. Сега техните проекти имат реално бизнес приложение и успешно се търгуват в страната и чужбина.

В допълнение проектите са били представени на миналогодишното road show на Атинската борса, на което предприемачите са представили бизнес плана и техните изобретения, за да привлекат големи инвестиционни фондове, които могат да помогнат в по-широката реализация на продуктите.

“Конкурсът ни даде достъп до ресурси и инвеститори, до които никога нямаше да можем да стигнем сами”, казва с благодарност към организаторите Комбокис. Той е отворил вратите на гръцки изобретатели към международните пазари и възможност за развитие в период на икономическа криза.

Комбокис разказа, че е направил изобретението си още преди 10 години. “Обиколих всички възможни държавни университети и научни институции, за да удостоверят системата”. Пълното игнориране на възможностите, които дава изобретението е накарало Комбокис почти да се откаже от реализацията на бизнес проекта.

“Участието ни в конкурса на Гръцко-американската търговска камара се оказа изключително голям шанс за нас. Той ни даде удостоверението на важна институция и подкрепата на институти, икономисти и юристи, от която имахме нужда, за да утвърдим разработката. Дадоха ни възможност да излезем в чужбина, за да представим разработката и да намерим стабилни инвеститори и търговски партньори, които виждат същите възможности в системата, както нас”.

Комбокис е на мнение, че най-ефективните решения много често са най-прости. Важното е да се разпознае проблема и след това да се потърси най-доброто възможно решение за него.

В случая става въпрос за водите на Гърция, които сами по себе си са с високо съдържание на минерални соли. Тази тяхна характеристика намалява качеството на напоителната вода за земеделието и вреди на културите.

Специалистът подчерта, че установените до момента начини за обезсоляване на напоителната вода имат висока цена за производителя и не са толкова ефективни. Затова и самият Спирос Комбокис като действащ агроном е потърсил и намерил решение на проблема. След дълги години опити да пусне на широкия пазар изобретението си, ученият е намерил подкрепата, която е търсил. Следващата стъпка за учения е да доусъваршенства изобретението и да направи евтина и леснодостъпна система, която ще превръща морската в напоителна вода.

Другите два проекта, които печелят първия конкурс са компанията Multitank  за зелена енергия и Inasco Hellas в категорията транспорт и корабна индустрия.

Multitank заменя обичайните варели за складиране и пренос на хранителни продукти. Иновативната технология и издръжливостта на продукта позволяват многократната му употреба, което повишава конкурентоспособността на производството и на самия бизнес. Значително намалява необходимо пространство за съхранение, както и потреблението на вредни вещества и замърсяването на околната среда.

В областта на морския транспорт печели изобретението на компанията Inasco Hellas, което създава индустриална система за производство на автоклавни композитни части от високо ефективни въглеродни влакна. Това е индустриална система за наблюдение в реално време и оптимизиране на производството на сложни детайли от високо ефективни въглеродни влакна.

Тазгодишният конкурс “Make Innovation Work” също е организиран от Гръцко-американската търговска камара и посолството на САЩ, но сега има и официалната подкрепа на Атинската борса. Победителите ще получат по 45 хиляди евро за иновационните си проекти в пет области - зелената енергия, алтернативното селскостопанско, корабната индустрия, логистиката и здравеопазването (well being). Инициативата се организира за втори път и дава възможност на нови или вече установени компании да кандидатстват за финансиране и пакет от консултантски услуги, за да реализират на практика своята бизнес идея.

Категории: ИкономикаКомпании Гърция иновации криза предприемачество
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus