Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Създаваме фирма само за един ден

24 Март 2010 / 14:03:36  GRReporter
1031 прочитания

 

Само за един ден, с един обикновен административен акт и срещу една трета от досегашната цена, ще могат да се създават фирми в Гърция според новия проектозакон на министъра на икономиката Лука Кацели. Според министър-председателят Георгиос Папандреу този проектозакон е една от най-важните промени в Програмата за развитие, чрез които се цели да се премахнат бюрократичните спънки, да се съживи конкуренцията и да се спомогне за развитието на икономиката.

Ползите от новия закон са огромни: времето необходимо да се създаде фирма в момента е три месеца и се намалява само на един ден, всяка година ще се пестят около 4 млрд. евро, които изтичат или „под масата” или по тежки процедури, „бюрократичната цена”, която ще си спестява всеки заинтересован е около 1 300 евро и освен това се загасява едно голямо „огнище на корупцията”. Показателно е, че след въвежадането на новите мерки, индексът „ease of starting a business” пада от 140 на 44 място, а позицията на страната се качва от 109-то на 90 място.

Според проектозакона се създават служби начречени „one stop shop”, към които ще се обръщат всички, които искат да си създадат фирма и да внесат необходимите документи. По този начин се спестяват множеството маршрути от гише на гише и от служба на служба. Като такива служби ще работят: за съставянето на събирателни и командитни дружества ще служат клоновете на търговските камари, за дружествата с ограничена отговорност и за акционерните дружества ще са отговорни нотариусите, съобщава репортаж на вестник Вима.

Всички служби, които действат като „one stop shop” са длъжни да изпълнят всичко според закона и да дадат правно лице на фирмите в срок от един ден, да издават данъчен номер на новосъздадените фирми и в случай, че някой от съдружниците не е осигурен да се погрижат да ги осигурят в съответната пенсионно-осигурителна служба.

 

Категории: Икономика фирма
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus