Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Съюзници от СИРИЗА оспорват открито политиката на Алексис Ципрас

27 Март 2013 / 11:03:50  GRReporter
925 прочитания

Тревоги и неяснота около официалната линия на СИРИЗА царят в партията след като европейските решения за Кипър показаха до какво биха могли да доведат нейните предизборни обещания. Показателен за неудобното положение е фактът,че лидерът на радикалната левица Алексис Ципрас не направи никакво изявление след срещата си с финансовия министър Янис Стурнарас във вторник.

Дискусията за бъдещата позиция на СИРИЗА започна още по време на вчерашното заседание на нерформалния орган, който бе съставен преди изборите миналата година. Според източници членовете му са провели едно “открито заседание”, което преминало в атмосфера на проблематика и неудобство.

От Лявата платформа са предложили директно преразглеждане на позицията на партията спрямо общата европейска валута с основна цел оцеляването на Гърция в рамките на еврозоната.

Основните въпросителни на “вътрешнопартийната опозиция”, които изрази в своя публикация във вестник “Авги” депутатът Панайотис Лафазанис са доколко продължава да е реалистичен стремежът към различна политика в условията на конкретната валутна политика.

Членовете на Лявата платформа не спестиха думите си и поставиха открито под съмнение политиката на лидера Алексис Ципрас. Например Янис Сапунас, който е член на секретариата на СИРИЗА пише в статията си в левия сайт iskra.gr:

- “Освен основния въпрос за демократичните процеси в партията, след като инициативите не бяха обсъдени в нейните органи, решенията на лидера на парламентарната група на СИРИЗА в последно време се движат в погрешна посока и не са в полза на радикалния обрат”.

- “Позицията, че “еврото е нашата национална валута” беше изразена официално, въпреки че не фигурира в нито едно решение на СИРИЗА. На практика е като да казваме, че трябва да се забравят събитията в Кипър, след като...поне остана член на еврозоната”.

В същия текст има критика за обявеното преди няколко дни сътрудничество на радикалната левица с Независимите гърци.

“В този период, когато левицата повече от всякога трябва да покаже своя алтернативен план за радикален обрат в политиката и обществото лидерът на СИРИЗА взе най-странното и неподходящо решение – “сближаването” с Независимите гърци”.

Лявата платформа се обявява твърдо против, като подчертава отрицателните според нея техни черти – сътрудничеството със Златна зора в парламента, предложенията им полицаи да бъдат назначени за министри и избирането за президент на Костас Караманлис с директно гласуване на избирателите.

“Това беше нещо като черешката на тортата след речта на Алексис Ципрас във фондация Константинос Караманлис, взаимното на практика организиране на дискусия с бивши правителствени кадри от ПАСОК и най-вече връзките с американския институт Levy. Там Алексис Ципрас заяви директно, че лозунгът “правителство на левицата” не е подходящ, както и че то е лишило СИРИЗА от възможността да поеме управлението след изборите през юни 2012”.

“Другарите” порицават лидера на коалицията за срещите му с медийни магнати буквално по същото време, когато присъстваше на погребението на Хуго Чавес и обвиняваше в гангстеризъм лидерите на страните – членки на Еврогрупата.

Ръководството на коалицията е обезпокоено от несполучливите си изказвания през изминалите дни и особено след решението на Еврогрупата за Кипър. Но официалната му позиция е следната: Че целта на СИРИЗА е създаването на коалиция на народите от европейския Юг. Ръководството смята, че стремежът към изолация и завръщане към национална валута прекъсва всяка динамика в тази насока.

Решението на Централната комисия на СИРИЗА за вътрешнопартийната дискусия се очаква в четвъртък, въпреки първоначалните планове заседанието да се проведе на 4 и 5 април.

В същото време според последните две социологически проучвания радикалната коалиция отново води в класацията на партиите, но с по-малко от процент.

Според проучването на агенция Kappa Research СИРИЗА има подкрепата на 26,6 на сто от гърците, а Нова демокрация – 25,7 на сто. Месечният барометър на агенцията Metron Analysis показа разлика от само 0,3 на сто в полза на радикалната левица.    

Категории: Политика СИРИЗА Алексис Ципрас европейска валута Кипър
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus