Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Съвсем скоро евроскептицизмът ще доминира в Гърция

03 Април 2013 / 18:04:42  Виктория Миндова
1014 прочитания

 Антиевропейските настроения, които се надигат не само в Гърция, но и в други страни от съюза е логична последица от лошото управление на дълговата криза. Това е мнението на лидера на парламентарната опозиция СИРИЗА Алексис Ципрас, който тази седмица коментира последните събития в Гърция и Кипър на обширна пресконференция. Ципрас предвижда, че съвсем скоро цяла Гърция ще се обяви срещу еврото като валута, ако съкращенията на пенсиите и заплатите, и политиката на фискална консолидация продължи. Той смята, че ако Брюксел и отделните държавни управления не направят остър завой във водената до момента политика, народите ще отхвърлят сами замисъла на обединена Европа.

“Доскоро Европейският съюз вдъхваше чувство на доверие и се свързваше със сигурност, благоденствие, възможност за развитие и икономически ръст. Сега тези приятни определения са заменени от други – страх и несигурност. Опасността от банкрут не засяга само Гърция. Отнася се за почти всички страни на европейския юг”, настоя Ципрас. Той допълни, че след последните събития в Кипър се наблюдава разклащане на две установени вярвания в гръцкото общество. Едно от тях засяга сигурността на депозитите. Другото се отнася до националната сигурност на страната. “Евроскептицизмът ще се наложи в най-скоро време и хората ще имат пълно основание”, подчерта опозиционният лидер.

Въпреки твърденията си свързани с евроскептицизма, Алексис Ципрас заяви, че СИРИЗА продължава да иска спасението на Гърция в рамките на еврозоната. Радикалната левица се готви да стане водеща политическа сила, която скоро ще поеме управлението на страната. Нейните членове предвиждат, че днешното трипартийно коалиционно правителство няма да издържи и няма да завърши пълния си мандат до 2016.

“Не планираме по изкуствен начин да предизвикаме предсрочни парламентарни избори. Те сами ще дойдат под натиска на народното недоволство”, казва Ципрас. Той е категоричен, че когато СИРИЗА дойде на власт, нейното правителство няма да се подчинява безропотно на желанията на международните кредитори, които отпускат финансовата помощ за страната. “Няма да се подадем на изнудване, както правят държавните управления до момента”, обща с решителност Ципрас.

Ципрас подчерта, че има три ключови условия, за да може неговата партия да успее в едно евентуално правителство на левицата. Едно от тях е да има пълната подкрепа на народа. Второто е самото правителство да е решено да не се поддава на натиск. Третото е държавното управление да намери силни съюзници в опитите за предоговаряне на програмата за оздравяване.

“Опитът на Кипър се провали, защото само едно от тези условия беше налице – подкрепата на народа. Правителството не беше решено да издържи докрай и нямаше създадени стратегически съюзи, които да подкрепят позицията му (Русия не помогна)”. Поради тази причина в последните няколко месеца лидерът на СИРИЗА е обикалял света. Той поясни, че във всичките си пътувания – Венецуела, Аржентина, Бразилия, САЩ, Франция и Германия – е търсил стратегическа подкрепа, която ще даде възможност за промяна на общоевропейската политика. Не стана ясно да я е намерил.

Алексис Ципрас и тясното му обкръжение не крият амбициите си при следващите избори да оглавят управлението на страната. Напротив, те открито заявяват, че го искат и са готови да направят всичко възможно, за да разширят избирателския си кръг. Въпреки че самият Ципрас продължава да настоява, че спасението на Гърция трябва да се извърши в рамките на еврото, той не звучи убедително. Възможността Гърция да се върне към драхмата, ако преговорите с външните кредитори не провървят може стане реалност, когато СИРИЗА поеме властта. “Спасение на Гърция на всяка цена”, казва Ципрас и допълва: “Не, спасение на еврото като валута на всяка цена”.

В политическата си програма СИРИЗА отхвърля напълно възможността за приватизации. Техният основен довод сега е, че три години след подписването на Меморандума за финансова помощ стойността на държавните активи се е сринала пет пъти. През 2010 кредиторите са оценили публичната собственост предложена за приватизация на 50 милиарда евро. Сега нейната стойност според последния доклад на надзорната тройка е 9,8 милиарда евро.

Политическите и идеологическите противници на СИРИЗА коментират, че точно поради тази причина приватизацията трябваше да се активира в момента, когато програмата беше обявена, а не сега опозицията да констатира един трагичен факт (обезценяването на публичните активи), за който те самите са допринесли много.

Левите настояват банковата система също да мине под държавен контрол. След като реакпитализацията на баките се извършва с пари, които увеличават публичния дълг, то финансовата система трябва да бъде управлявана от държавата, казват те. Планът на СИРИЗА, който Ципрас представи пред журналистите е, че ако стане правителство ще рекапитализира банките, след това ще ги национализира и накрая след одит ще опрости част от гражданските дългове на домакинствата, които не могат да си погасяват задълженията към финансовите институции. В залата, която се проведе конференцията, това изказване предизвика одобрените в привържениците на партията и нескрит скептицизъм в голяма част от журналистите.

Увереността на Алексис Ципрас, че скоро ще може да се пребори за по-голям дял от гласоподавателския вот се основава на нестабилността, която днес се усеща в коалиционния кабинет. Правителството на Андонис Самарас започна дейност с 179 депутата. Днес те са 165, подчерта ръководителят на партията. Премиерът няма да може да прокара нови мерки, каквито се очаква да се наложат поради неуспеха на програмата. Тогава неизбежно ще дойде разкол. “Няма накъде повече да се вдигат данъците на гражданите, които вече не могат да си плащат задълженията към държавата. Безработицата при младите ще доближи скоро 60%. Какво ще прави тогава трипартийното правителство”, попита риторично Ципрас, който се готви да стане следващият премиер на Гърция.

Категории: ПолитикаОбщество СИРИЗА Алексис Ципрас Гърция криза радикална левица банкрут
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus