Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Световна еврейска организация обвини в антисемитизъм кандидат за областен управител от СИРИЗА

07 Февруари 2014 / 12:02:31  GRReporter
1329 прочитания

Нов скандал разтърсва основната опозиционна партия в Гърция, СИРИЗА, след като стана ясно, че нейният кандидат за областен управител на Западна Македония Теодорос Карипидис не е негативно настроен към Златна зора и дори не се е постарал да скрие антисемитските си чувства. Напрежението около случая расте въпреки непрекъснатите опити на СИРИЗА да разсее последиците от шума в медиите. Историята придоби световна публичност, след като Американският еврейски комитет порица избора на радикалната левица да подкрепи кандидатурата на Карипидис.

В официално съобщение на организацията се посочва, че „антисемитските му изявления предизвикват отвращение”. „Безумните изблици на антисемитизъм в Гърция не се изразяват само от крайнодясната Златна зора, но и от страницата във Facebook на Теодорос Карипидис от крайната левица”, посочва изпълнителният директор на организацията Дейвид Харис.

Реакциите бяха предизвикани от публикация на Карипидис от 15 юни 2013, в която той коментира, че името на новата държавна телевизия НЕРИТ е с еврейски произход. Той пише: „Значението на думите…и имената!!! Новата гръцка телевизия ще се нарича НЕРИТ (Nerit). Това е еврейско име за момичета и на еврейски означава „свещ” (прилага линк – б.а.). Nerit е производно на Nera (линк – б.а.). Това име се дава на момичетата, които се раждат по време на Ханука… (т.е. „свещ”на антигръцкия празник Ханука…). […] Говори се, че готвят за директор Папахелас (Алексис Папахелас е журналист въ вестник „Катимерини” – б.а.) – звездата на Билдърбърг. Най-подходящият за това…

Самарас пали една по една свещите (Нерит) на седемстволния еврейски свещник и подпалва Гърция…след посещението му в солунската синагога (каква ирония – синагога в града на Александър Македонски) организира нова Ханука срещу гърците…Приятен следобед!!!”.

От американския еврейски комитет посочват, че „днес в 11-милионна Гърция живеят около 5 000 евреи, след като по-голямата част от членовете на еврейската общност са били убити по време на нацистката окупация в страната и изпращането им в лагерите на смъртта”.

„Обвиненията срещу евреите за всички видове конспирации, които достигат до откровена омраза е една позната и дългогодишна практика на политическите екстремисти, които нямат нито едно конструктивно предложение за решаването на проблемите в страните им. Изследванията показват за пореден път, че по отношение на всички привидни техни разлики – крайна десница и левица – политиците могат да имат много повече допирни точки, отколкото биха искали да признаят. А те са заслепяващата омраза, пълната липса на толерантност и демагогията”, пише в заключение Дейвид Харис от Американския еврейски комитет.

От СИРИЗА не загубиха време и директно обвиниха организацията в опит за намеса във вътрешните работи на Гърция и „абсолютно неоправдани нападки и определения срещу партията, която недвусмислено нарича екстремистка и приела във вътрешността си антисемитски настроения”. В съобщението си левите твърдят, че начинът, по който е написано писмото на Американския еврейски комитет напомня много на начина на израз на Нова демокрация.

Въпреки гръмките думи обаче в СИРИЗА са сериозно угрижени от разразилия се скандал, особено след като Теодорос Карипидис отказа да оттегли кандидатурата си. Упреците от страна на водещи партийни представители към отговорните за конкретния избор функционери се засилва, след като с всеки изминал ден излизат наяве неговите антисемитски, националистически и приятелски настроени към Златна зора стари публикации на Карипидис, който по професия е журналист и телевизионен водещ в регионална медия в Козани.

Ситуацията бе усложнена допълнително след вчерашното решение на партийната организация на СИРИЗА в Западна Македония да застане твърдо зад кандидатурата на Карипидис. По-късно днес се очаква окончателното решение на партията за това дали той ще остане или не нейният кандидат за областен управител на конкретния регион. 

Категории: Политика СИРИЗА кандидат областен управител Американски еврейски комитет антисемитизъм
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus