Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Сватбите между непълнолетни е един от основните проблеми на ромите

13 Януари 2010 / 16:01:04  GRReporter
1193 прочитания

Под надслов „Аз съм европейка рома, аз съм европейка” представителки на 34 държави в Европа се срещнаха в конгресния център Запио в Атина в рамките на Втората Международна среща на жените рома, която организира Съвета на Европа със съдействието на Гръцката мрежа за подкрепа на гръцките цигани и Министерство на вътрешните работи.

По стените на конгресната зала бяха закачени плакати със скици, които изобразяват как жените крадат, гледат на ръка и се омъжват на невръстна възраст, но логото над скиците гласеше: „Аз не съм такава”, което е и отговора на жените ромки събрали се в Запио.

Сватбите между невръстни деца е важен проблем свързан с ромските общности, разказа за вестник „Етнос” Елени Цецеку, която се занимава с темите за ромите към Съвета на Европа. „Тук се дава възможността на тези жени да говорят по този проблем, защото искат да променят тази практика, която лишава младите момичета от правото да се образоват и да вземат свободно решението да се омъжат” допълва г-жа Цецеку.

Бракът на млада възраст е бил често срещан феномен в началото на 19 век за повечето европейци. „Сватбите межу непълнолетни не са част от културата на ромите, а са резултат от една култура свързана с бедността и социалната изолация” казва представителката на Съвета на Европа.

В началото на конгреса говориха заместник министъра на вътрешните работи Теодора Цакри и г-жа Nyako Sabuni, министър на интеграцията и равенството на половете в Швеция. От своя страна представителят на мрежата ROM и кмет на Трикала г-н Тамилос подчерта, че цигански общности има в 220 кметства в Гърция и са необходими мерки за подкрепа на образователните програми за ромите и интеграцията им на работния пазар. Той заяви, че е шокиран от изказването на чешката представителка Елена Горолова на 41 години, която разказа как е била задължена да се стерилизра.

„Аз съм фотографка и майка на три деца. Преминах обучение на семинари към кметството и се включих в програми към министерството, за да се науча да работя с фотоапарат” разказва 31-годишната гъркиня от ромски произход Евангелия Боядзи. Тя казва, че е много важно, че в общината, където живее са създадени структури, които помагат на ромите да продължат училище, да се научат на някой занаят и да си намерят работа.

31-годишната шведка от ромски произход Рамона Муто е журналистка и майка на две деца. Тя разказва, че в Швеция нещата стоят по съвсем различен начин от повечето европейски държави. „В държавата ми не се прави разлика между гражданите и се дават възможности на всички независимо от техния цвят, произход и възраст. Тук съм, за да обединя гласа си с този на останалите жени рома и да спомогна за промяната на живота им във всички европейски държави. Сигурна съм, че спокойната сила на жените може да се превърне в сила на промпна на общностите ни, както и на начина, по който ни вижа обществото и ни представят медиите”.

 

Категории: Общество рома сватби образование
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus